Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Spinoza voor de leek

  • Ton de Kok
Datum
donderdag 15 november 2018
Tijd
Toelichting
Deuren open om 19:00 uur Toegang: Voor studenten gratis, niet-studenten betalen €5. 
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
A1.14 (Lorentzzaal)

Spinoza's gedachtegoed staat bekend als ondoordringbaar en abstract en zijn ethica wordt nog maar door weinigen gelezen en gewaardeerd. Kort geleden heeft Spinoza met de hertaling van de Ethica een herleving gekend, maar ook deze was van voorbijgaande aard. Dat is jammer. Het gedachtegoed van Spinoza gaat juist over datgene dat wij dagelijks in ons leven nodig hebben, ook al manifesteert het zich lang niet altijd in ons leven: ethiek, goed en kwaad, god en natuur, maar ook over de wet, vrijheid en zelfbeschikking. 

Om Spinoza weer over het voetlicht te brengen organiseert Justus Lipsius Bachelor op donderdagavond 15 november 2018 (aanvang 19:00 uur) een lezing over het denken en leven van de Joodse, Nederlands-Portugese Baruch de Spinoza. Deze lezing zal gegeven worden door dr. Ton de Kok (Bussum, 1942). De Kok zal in zijn lezing ingaan op de rechtsfilosofische en ethische aspecten van Spinoza's denken. 

Laat weten dat je komt: justuslipsiusbachelor@gmail.com of https://bit.ly/2Os8e68

Over Ton de Kok: Ton de Kok ging na de HBS bij de Mariniers. Tijdens zijn officiersopleiding studeerde hij ook Slavische talen aan de UvA. In de jaren '80 en '90 zat De Kok voor het CDA in de Tweede Kamer, waar hij zich voornamelijk bezighield met buitenlandse zaken, volksgezondheid en minderhedenbeleid. Na zijn politieke carrière promoveerde De Kok in 2000 in de geesteswetenschappen en daarna studeerde hij nog af als filosoof. Sinds 2004 is Ton de Kok docent godsdienstfilosofie aan verschillende middelbare scholen. In 2013 en 2017 schreef De Kok respectievelijk Wat is God, filosofen en schrijvers op zoek en Wat is God? Wetenschappers en kunstenaars op zoek. Sinds enige jaren is De Kok bestuurslid van de Amsterdamse Spinoza Kring. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.