Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Schrijvers met sterrenstatus – De roem van drie Leidse literaire helden

Datum
maandag 19 november 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Rechts van de stenen trap die omhoog leidt naar de Leidse burcht staat een houten bankje. Op het eerste gezicht lijkt dit een weinig bijzonder bankje, totdat je leest dat dit de Beets-Beuk-Bank is, vernoemd naar schrijver Nicolaas Beets, alias Hildebrand. Ook de beuk die uittorent boven de Burcht is vernoemd naar Beets, omdat deze er in zijn tijd al stond. Enkele verhalen uit Hildebrands Camera Obscura (1839) spelen zich in de Sleutelstad af. De lof voor Beets is hem niet alleen na zijn dood toegewuifd. Ook tijdens zijn leven was hij al een bekende Nederlander. Hetzelfde geldt voor andere Leidse schrijvers, zoals Willem Bilderdijk en François HaverSchmidt (Piet Paaltjens). Hoewel beroemdheden van alle tijden zijn, krijgt in de negentiende eeuw de literaire roemcultuur een impuls, onder invloed van de Romantiek. In toenemende mate worden schrijvers gezien als idolen, die zich dankzij hun excentrieke levensstijl verheffen boven het gepeupel.
Afgelopen zomer is de Engelse bewerking van De dichter als idool. Literaire roem in de negentiende eeuw (2016, Bert Bakker) verschenen bij Leiden University Press onder de titel Star Authors in the Age of Romanticism. Rick Honings, auteur en universitair docent Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Leiden, zal ons tijdens zijn lezing vertellen hoe deze Leidse auteurs en dichters in de negentiende eeuw hun heldenstatus verkregen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.