Universiteit Leiden

nl en

Festival

Midden-Oosten cultuurmarkt 2018

Datum
zaterdag 24 november 2018
Tijd
Toelichting
Gratis te bezoeken, toegankelijk voor rolstoelgebruikers
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Zaal
Tempelzaal

Op zaterdag 24 november organiseert het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS) in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden de derde editie van de Midden-Oosten cultuurmarkt. De markt is gratis te bezoeken en geopend van 10.00-17.00 uur. Om 13.00 uur zal Henri Lenferink, burgermeester van Leiden, de markt officieel openen. Ahmet Polat, een Nederlands-Turkse fotograaf en videokunstenaar, zal de keynote lezing geven. 

Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers genieten van een gevarieerd en rijk gevuld programma met lezingen en workshops over de talen en culturen in het Midden-Oosten. In de Tempelzaal zijn er verschillende optredens, en kunnen bezoekers Midden-Oosterse lekkernijen proeven en shoppen bij onze kraampjes met exclusieve producten uit de regio.

Reframing the Frames: How the Media Portrays the Middle East

[De keynote lezing is Engelstalig]
From the beginning of the medium of photography, French and British photographers were commissioned to travel the world to create bodies of work. The images they took were shown to people back home marking what we refer to as ‘orientalism’. The preconceived ideas that people got from seeing these artifacts have left their imprint in our memories and minds as we still struggle to find new visual constructs to deal with today’s realities in framing the ‘other’.

For me as an artist, I have answered the ‘unspoken wish’ of the West and realized through making my work in Turkey how I have internalised the concept of otherness. Being aware of this I have changed my approach within my work. I learned how to better contextualize my work in order to change the visual discourse.

Over Ahmet Polat

Ahmet Polat groeide op in een dorp in de provincie Noord-Brabant. Hij studeerde fotografie aan de St. Joost Academie in Breda. Tien jaar lang woonde hij in Istanbul waar hij werkte als documentaire- en modefotograaf. Begin 2015 keerde hij terug naar Nederland en werd hij benoemd tot Fotograaf des Vaderlands. Zijn werk hing onder meer in het Stedelijk Museum en in Fotografiemuseum Foam.

Zijn werk wordt alom geprezen. In 2006 won hij de tweede prijs van de Zilveren Camera in de categorie documentaire, en in datzelfde jaar kreeg hij de prestigieuze ICP Infinity Award. Polat werkt zowel autonoom als commercieel. Hij fotografeerde onder andere voor de Vogue, Harper’s Bazaar en The New York Times. Ook was hij een jaar Creative Director van Vogue Turkije.

Luister hier naar een recent interview met Ahmet Polat naar aanleiding van zijn drieluik Liever Turks dan Paaps in het Dordrechts Museum. Dit drieluik, waarin hij de complexiteit van de calvinistische (volks)aard schetst, is onderdeel van de tentoonstelling Werk, bid & bewonder (11 november 2018 - 26 mei 2019) en verbeeldt wat ons in Nederland verbindt, niet wat ons verdeelt. 

Optredens (Tempelzaal)

Kamerkoor Het Zingend Hart

Het Zingend Hart is een Leids gemengd kamerkoor onder leiding van dirigent Guido van Swieten. Het koor zingt uit een breed repertoire a capella koormuziek afkomstig uit verschillende culturele tradities en in allerlei talen. Het Zingend Hart staat bekend om haar optredens tijdens bijzondere gelegenheden en op ongewone locaties, en besteedt veel aandacht aan de enscenering van uitvoeringen. Professionele acteurs en regisseurs worden regelmatig ingeschakeld om een voorstelling te realiseren die alle zintuigen prikkelt. 

Modeshow: Palestijnse jurken (My Identity organisatie)

Deze show laat jurken zien die Palestijnse vrouwen tijdens de Nakba (1948) droegen. De jurken zijn geïnspireerd op de decennia-oude Kanaänitische traditie

Oed concert: Nazeer Abdulhai trio

Nazeer Abdulhai (oed; percussie), Emine Bostanci (kemence) en Khorshid Dadbeh (tar) studeren aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Ze zijn gespecialiseerd in klassieke Ottomaanse en Arabische muziek en brengen tijdens hun optredens verschillende culturele en muzikale tradities samen.

Derwisj dans: Ahmad Khatib

De ronddraaiende derwisj dans is een eeuwenoude traditie uit het Midden-Oosten. Ahmad Khatib, geboren in Syrië, begon op zesjarige leeftijd met dansen en heeft sindsdien op talloze festivals ter wereld opgetreden. Derwisj dansen is al ruim tweehonderd jaar onderdeel van zijn familie. Als derwisj danser presenteert hij het ritmisch ronddraaien als een spirituele zoektocht naar vrede en liefde.

Lezingen (Leemanszaal & Trajanuszaal)

Titel Spreker Taal
Hoe las een Mekkaan de Koran? Marijn van Putten  Nederlands
The Love of Writing in Medieval Islam Peter Webb Engels
Vrouwen in (post)revolutionaire graffiti in Egypte Josephine van den Bent Nederlands
Heroes in Modern Arabic Literature Haneen Omari Engels
Nationalisme en Turks televisiedrama Petra de Bruijn Nederlands
Helden van toen, helden van nu:
de Shahnama van Ferdowsi
Gabrielle van den Berg Nederlands

NB. Meer informatie over de lezingen en de sprekers vind je in het programmaboekje dat op korte termijn gepubliceerd wordt.

Voorproefje online cursus over de middeleeuwse Arabische wereld

Tijdens de cultuurmarkt zal Ed Hayes een voorproefje geven van de nieuwe Engelstalige MOOC (Massive Online Open Course) over de middeleeuwse Arabische wereld. Ed Hayes neemt je mee langs de verschillende online modules, en biedt zo een inkijkje in een cursus die de Arabische wereld tijdens de Middeleeuwen voor je opent. MOOCs van de Universiteit Leiden zijn beschikbaar op het Coursera platform. Ze zijn gratis toegankelijk voor leden van de Coursera gemeenschap. 

Workshops

Workshop Docent
Arabisch Engy Abdelaziz
Perzisch Gerrie van Rooijen
Turks Burak Fiçi
Koerdisch Tischka Ayubi
Dabke (lijndansen) Dreaming of Syria
Verhalen vertellen Café Mezrab

Kraampjes

Ook dit jaar hebben we een gevarieerd aanbod van Midden-Oosterse producten bij elkaar gebracht in onze marktkraampjes in de Tempelzaal. 

El Assyl Sweets Midden-Oosterse culinaire specialiteiten en zoetigheden 
All About Egypt handgemaakte Egyptische  producten
My Identity handgemaakte Palestijnse producten 
Madame Kallas  handgemaakte Syrische producten
Roya Persian Handcrafts Perzische producten
Mustafa's Syrische handwerk Syrisch handwerk
Olijfzepen.nl olijfzeep

Tijdschema & programma

Bekijk het tijdschema en lees alvast het programmaboekje.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.