Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Middeleeuwse wereldburgers: middeleeuwse globalisatie en overzeese expansie

Datum
donderdag 29 november 2018
Tijd
Serie
Mythes over de middeleeuwen
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De eerste grote overzeese expedities worden vaak in verband gebracht met namen als Christoffel Columbus, Ferdinand Magellaan of Abel Tasman. Deze ontdekkingsreizigers zouden het startsein hebben gegeven voor globale expansie en internationale handelsmissies. De middeleeuwen bieden een contrasterend beeld: een periode die zich juist kenmerkt door een naar binnen gerichte blik. Op een klein gedeelte na is de rest van het aardoppervlak terra incognita. Althans, op het eerste gezicht.

Hoewel de wereldkaart pas in de moderne tijd zijn definitieve vorm krijgt, wordt er in de middeleeuwen al lustig op los gereisd. Niet alleen binnen het Europese continent maar ook naar Aziƫ, Afrika en zelfs Noord-Amerika. Deze expedities stonden in het teken van het openleggen van handelsroutes en het vergroten van politieke en religieuze macht van Westerse mogendheden. Maritiem historicus en volkenrechthistoricus Louis Sicking vertelt in zijn lezing hoe middeleeuws Europa betrokken raakt bij de rest van de wereld.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.