Lezing | Studium Generale

Honderd jaar Herfsttij der Middeleeuwen

• Dr. G.A.C. (Anton) van der Lem, Huizinga-kenner, conservator oude drukken en bibliofiele uitgaven van de Universitaire Bibliotheken Leiden, Universiteit Leiden
15 november 2018
Serie
Mythes over de middeleeuwen
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
019

Aankomend jaar is het precies een eeuw geleden dat het boek ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ van de Nederlandse historicus Johan Huizinga (1872-1945) verscheen. Op zeventigjarige leeftijd memoreert Huizinga hoe hij in 1907 tijdens een zondagswandeling langs het Damsterdiep in zijn geboortestad Groningen op de titel kwam. In die tijd was het gebruikelijk om de late middeleeuwen (13de tot 16de eeuw) te zien als de vooravond van een nieuw voorjaar van de westerse beschaving – de renaissance. West-Europa zou de donkere wintermaanden van de middeleeuwen achter zich laten om aan een nieuwe lente te beginnen. Plots zag Huizinga dat de late middeleeuwen niet de voorkiem dragen voor een nieuwe periode maar de bladval van de voorgaande.

Huizingakenner en curator bij de Leidse Universiteitsbibliotheek Anton van der Lem stelde de jubileumuitgave van Herfsttij der Middeleeuwen samen en schreef het nawoord: Honderd jaar Herfsttij. Tijdens de eerste lezing in deze middeleeuwenreeks zal hij ons vertellen over Huizinga’s monumentale werk en de hedendaagse betekenis van dit bijzondere boek.