Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Leids Historisch Dispuut Merlijn

Hitler als ideoloog

  • Willem Melching
Datum
woensdag 7 november 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
Zaal 1.47

In het thema ‘De relatie Engeland-continentaal Europa door de eeuwen heen’ maken we met deze lezing van Leids Historisch Dispuut Merlijn een sprong naar de eerste helft van de twintigste eeuw en wel naar de ideeën van Hitler, waarin Engeland een centrale rol speelde.

De lezing wordt gehouden door dr. Willem Melching, docent Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en bekend auteur van werken over twintigste-eeuws Duitsland. Recentelijk bezorgde hij de Nederlandse editie van Mein Kampf: Mijn Strijd. Aan de hand van een viertal voorbeelden zal Willem Melching laten zien dat Mein Kampf een ideologisch manifest is. "Wie Hitler en zijn politiek beter wil begrijpen doet er goed aan Mein Kampf te lezen."

Lezingen van Leids Historisch Dispuut Merlijn

Merlijn organiseert zes maal per jaar een lezing over uiteenlopende onderwerpen door specialisten van binnen de Universiteit Leiden of van daarbuiten. Daarbij wordt zo veel mogelijk aangehaakt bij de actualiteit van het geschiedkundig onderzoek. De lezingen worden meestal gehouden in het Lipsiusgebouw van de Faculteit Geesteswetenschappen en zijn in het algemeen vrij toegankelijk.

Volgende lezingen:

  • Donderdag 20 december, 15.00u: drs. Sophie in 't Veld, lid van het Europees Parlement, sluit het thema 'De relatie Engeland-continentaal Europa' af met 'de Brexit' en de standvan zaken daarvan op dat moment. Na afloop van de lezing en borrel is het halfjaarlijkse dispuutsetentje (op eigen kosten).
  • Woensdag 23 januari 2019, 16.00u: prof.dr. Dirk van Delft over de herinrichting van het Boerhaavemuseum en de gedachten daarachter.

 

Bekijk de uitnodiging (PDF)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.