Promotie

Deconstructing a Biofuel Hype: The Stories of Jatropha Projects in South Sulawesi, Indonesia

27 november 2018
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor

• Prof. dr. G.A. Persoon

In  de beginjaren van 2000 kwam jatropha op als een populair gewas voor onderzoek en investering in de sector van de biobrandstoffen: het zou een 'wondergewas' zijn aangezien het weinig verzorging zou behoeven, geschikt zou zijn voor de meeste klimatologische omstandigheden en bodems, en goed droogte zou kunnen overleven. De overheid prees de plant aan en daarna ging ongeveer alles fout, qua planning, beleidsinstrumentarium, juridisch kader, balans tussen vraag en aanbod, technische olieproductie enz. enz. Ook de groei van het gewas zelf viel tegen: in zeer ongunstige groeiomstandigheden bleek de plant het moeilijk te hebben. Al met al ontstond serieuze kortsluiting tussen de veronderstellingen van tehnische wetenschappers in laboratoria en de sociale en economische realiteit. Onjuiste en ver verkeerde informatie werd wijd verspreid en het hele proces resulteerde in negatieve gevolgen voor zowel de investeerders als de boeren. Samenvattend kan gezegd worden dat veel meer tijd had moeten worden genomen; onderschat is dat de teelt van jatropha een langetermijnstrategie vergde.

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Kijk voor de samenvatting van deze promtotie op de Engelstalige pagina

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

Maarten Muns, adviseur wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden