Universiteit Leiden

nl en

Lezing

De Idee nummer 22: Censuur

Datum
donderdag 22 november 2018
Tijd
Locatie
Internationaal Theater Amsterdam
Leidseplein 26
1017 PT Amsterdam
Zaal
Grote zaal

Hoe vrij zijn we om te zeggen wat we willen zeggen? En lukt het ons nog om de ander dezelfde vrijheid te gunnen? Op 22 november staat De Idee in het teken van CENSUUR met als hoofdgast Paul Cliteur.

‘Ik verafschuw wat u zegt, maar ik zal uw recht om het te zeggen met mijn leven verdedigen’, zo schreef Voltaire in de 18de eeuw. Het is het Verlichtingsideaal bij uitstek, een absolute verdediging van de vrijheid van meningsuiting, het open debat en een vrije uitwisseling van opvattingen en ideeën. Maar in hoeverre zijn we hier vandaag de dag nog tegen opgewassen? Een geplande anti-zwarte piet demonstratie mag rekenen op een snelweg blokkade, een Voetbal Inside presentator die grapjes maakt ten koste van een transgender kan zijn spullen wel pakken, en ieder tegengeluid in de #MeToo beweging is politieke zelfmoord. We leven in een vrij land, zeggen we vaak. Maar klopt dit wel?

U kunt u ticket hier kopen.

De Idee. Een zinderende filosofische talkshow, waar ideeën geboren worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.