Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Beelden van Paaseiland – Een nieuw perspectief op een vergane eilandcultuur

Datum
maandag 26 november 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Paaseiland, met haar iconische beelden (de zogeheten moais), dankt haar naam aan de Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen. Tijdens zijn reis doemt er op paaszondag in 1722 een klein eiland op uit de mist. Hoewel Roggeveen geen onbewoond eiland aantreft, bevindt de inheemse eilandcultuur zich destijds al in een neerwaartse spiraal. Overbevolking, ontbossing en de uitputting van andere natuurlijke hulpbronnen leiden tot een steeds verdere decimering van de eilandcultuur. De Amerikaanse auteur en natuurvorser Jared Diamond reconstrueert het noodlot van de eilandbewoners in zijn boek Collapse (2005). De ineenstorting van de eilandcultuur zou volgens hem zelfs een waarschuwing bevatten voor de mensheid in zijn geheel. Ook de blauwgroene knikker die de mensheid bevolkt is immers begrensd en heeft te kampen met de uitputting van natuurlijke hulpbronnen, overbevolking en oorlogen.

Na jaren speurwerk kwam professor Jan Boersema, hoogleraar Grondslagen van de Milieuwetenschappen in Leiden, erachter dat er weinig blijkt te kloppen van het bovenstaande beeld. In zijn lezing zal Boersema aan de hand van zijn boek Beelden van Paaseiland: Over de duurzaamheid van een cultuur (2011) een nieuwe kijk geven op de geschiedenis van Paaseiland.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.