Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

‘Van vreemde smetten vrij?’ – Nationale identiteit en de middeleeuwen

Datum
donderdag 22 november 2018
Tijd
Serie
Mythes over de middeleeuwen
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Nationalistische groeperingen gebruiken maar wat graag de middeleeuwen. Dat is geen nieuw fenomeen, maar laat zich terugvoeren op de negentiende eeuw. In die tijd is er sprake van een omslag in het gangbare beeld van de middeleeuwen. Niet langer wordt er gesproken van een periode van chaos en barbarij, ingeklemd tussen de klassieke oudheid en de renaissance, maar van een arcadische tijd van koene ridders en zwijmelende jonkvrouwen. Verschillende historici zien de middeleeuwen als de geboortegrond van een authentieke en heroïsche volksaard. Zij wenden de middeleeuwen aan om de natiestaat van historische wortels te voorzien. In tegenstelling tot de moderne staat zou de middeleeuwse samenleving vrij zijn van vreemde smetten.

Tijdens haar lezing voelt universitair docent Claire Weeda de mythe van de middeleeuwse nationaliteit identiteit stevig aan de tand. Hoewel er in deze periode ideeën bestaan over de volksaard blijkt de gedachte aan generatie op generatie doorgegeven culturele tradities een moderne wensdroom te zijn.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.