Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Scheppers met en zonder baarmoeder & Conchita Wurst: Het archief van de vrouw met de baard

  • Prof.dr. Mineke Schipper
  • Dr. Mariecke van den Berg
Datum
dinsdag 9 oktober 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Scheppers met en zonder baarmoeder

Universele mannelijke dominantie kan geen toeval zijn, constateert Harari in zijn bestseller Sapiens, maar waar deze hiërarchie vandaan komt, kan hij niet verklaren. Hij heeft geen oog voor het heldere licht dat mythen op sekseongelijkheid laten schijnen. In veel culturen zijn essentiële taken van levenscheppende godinnen aanwijsbaar overgenomen door levenscheppende goden. Een vergelijkend perspectief onthult hoe op grond van anatomische verschillen een hiërarchische orde is gevestigd die de ene sekse boven de andere verhief.

Spreker: Prof.dr. Mineke Schipper

Conchita Wurst: Het archief van de vrouw met de baard

In 2014 won de Oostenrijker Tom Neuwirth, alias Conchita Wurst, het Eurovisiesongfestival met het nummer Rise Like A Phoenix. Conchita zou in Europa bekend komen te staan als ‘de vrouw met de baard’. Uit de reacties op haar optreden bleek wel dat een dergelijke vorm van genderbending veel emoties oproept. Terwijl in landen als Zweden, Engeland en Nederland LHBT-organisaties de kans aangrepen om via Conchita de situatie van transgender personen op de agenda te zetten, reageerden kerkelijke leiders in Oost-Europa afwijzend. Conchita zou zelfs de oorzaak zijn van overstromingen die Servië eerder dat jaar hadden getroffen. Conchita vormt deze avond de aanleiding voor een zoektocht naar het archief van de vrouw met de baard. Wat vertellen ambigue baarden uit de literatuur, populaire cultuur en religie ons over de vaak bevochten maar altijd weer verschuivende scheidslijn tussen het mannelijke en het vrouwelijke?

Spreker: Dr. Mariecke van den Berg, postdoctoraal onderzoeker, Departement Filosofie en Religiewetenschap, Universteit Utrecht

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.