Congres/symposium

26 oktober 2018
Serie
Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten
Locatie wordt later bekend gemaakt

Het derde Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten zal plaats vinden op 26 oktober 2018 in de Gravensteen te Leiden. Dr. Vince van Thienen (Universiteit van Gent) zal de keynote lezing geven over archeologische perspectieven op laatantieke identiteit en hoe die te verbinden zijn met de Germaanssprekende volkeren van de late Oudheid en vroege Middeleeuwen.

Call for papers (deadline 15 september):

In 2015 en 2016 werden het eerste en tweede Junius Symposium voor junioronderzoekers in de Oudgermanistiek georganiseerd. Beide symposia waren met meer dan 50 bezoekers een groot succes. We zijn trots nu het derde Junius Symposium aan te mogen kondigen dat op 26 oktober 2018, in Leiden gehouden zal worden. Het symposium heeft tot doel jonge onderzoekers die in Nederland en België onderzoek doen naar de Oudgermaanse talen en culturen bij elkaar te brengen.

We nodigen hierbij studenten, promovendi en postdocs uit om op dit symposium hun originele onderzoek in de vorm een lezing te presenteren. Dit onderzoek mag betrekking hebben op de volgende gebieden:

• Taal en filologie van het Middeleeuws Engels, Duits, Fries, Nederlands, Nederduits/Oudsaksisch, Gotisch en de Scandinavische talen
  • Vergelijkende Germaanse taalwetenschap
  • Runologie en mythologie
  • Vroege Mediëvistiek en Oudheidkunde m.b.t. de Oudgermaanse culturen
  • Archeologie m.b.t. de Oudgermaanse culturen

Dit symposium biedt een podium voor nieuwe ideeën en biedt de mogelijkheid om andere jonge, maar ook meer ervaren collega’s in het veld te leren kennen. De onderwerpkeuze is vrij, zolang het origineel onderzoek betreft dat samenhangt met de filologie en de cultuur van de Oudgermaanse talen en volkeren. Onderwerpen kunnen dus variëren van literaire motieven in het Beowulf-epos, archeologische sporen van de Vikingen in Middeleeuws Friesland tot een taalkundige analyse van de Wet van Sievers in het Gotisch. De voertalen van het symposium zijn Nederlands en Engels.

Abstracts

Als u een lezing van 20 minuten wilt geven op het Junius Symposium vragen we u een abstract op te sturen naar juniussymposium@gmail.com. Dit abstract is maximaal 300 woorden lang exclusief referenties. Abstracts zullen zonder aanzien des persoons geselecteerd worden. De deadline is 15 september 2018.

Voor verdere informatie, inschrijving en vragen kunt u terecht bij de organisatoren Peter Alexander Kerkhof en Thijs Porck.