Congres/symposium

Pieterskerkhof 6
2311 SR Leiden
111

Het derde Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten zal plaats vinden op 26 oktober 2018 in de Gravensteen te Leiden. Dr. Vince Van Thienen (Universiteit van Gent) zal de keynote lezing geven over archeologische perspectieven op laatantieke identiteit en hoe die te verbinden zijn met de Germaanssprekende volkeren van de late Oudheid en vroege Middeleeuwen.

Programma Junius Symposium voor jonge Oudgermanisten III

In 2015 en 2016 werden het eerste en tweede Junius Symposium voor junioronderzoekers in de Oudgermanistiek georganiseerd. Beide symposia waren met meer dan 50 bezoekers een groot succes. We zijn trots nu het derde Junius Symposium aan te mogen kondigen dat op 26 oktober 2018, in Leiden gehouden zal worden (Gravensteen, 111). Het symposium heeft tot doel jonge onderzoekers die in Nederland en België onderzoek doen naar de Oudgermaanse talen en culturen bij elkaar te brengen.

10:10-10:15 Welkom door organisator Thijs Porck

10:15-10:30 Opening door prof. dr. Peter Hoppenbrouwers

10:30-12:00 Sessie 1

Berber Bossenbroek (Universiteit Leiden) - Swearing Oaths of Innocence: Medieval Numerology in Old Frisian Law Texts

Adriaan van Doorn (Universiteit Leiden) - De Maalbergse Glossen of Over de positie van het Frankisch in het West-Germaanse dialect continuum

Ewoud Deschepper (Universiteit Gent)- The Archaeological Footprint of Ordinary Merovingians: The Case of Western Flanders

12:00-13:30 Lunch (op eigen gelegenheid)

13:30-15:00 Sessie 2

Laura Bruno (Universiteit Gent) - Seven Old High German Demons in a Twelfth-century Epilepsy Charm

Gwan Brandhorst (Universiteit Leiden) - Alternative Methods of Translating Old English Poetry

Aya Van Renterghem (Universiteit Gent) - Interpreting Invented Alphabets: The Example of Nennius

15:00-15:30 Koffie/Thee

15:30-17:00 Sessie 3

Christian Cooijmans (University of Edinburgh) - A Past in Progress: The Memory and Portrayal of Viking Activity in the Late Medieval Low Countries

Keynotelezing: Vince Van Thienen (Universiteit Gent) - (Im)Material Identities: Expressions of Early Germanic Culture in a Gallo-Roman World

17.00 Afscheid door organisator Peter Alexander Kerkhof

17:15-18:00 Borrel

Keynote lezing Vince Van Thienen (Universiteit van Gent)

Het symposium wordt afgesloten met een keynote lezing door Dr. Vince Van Thienen. Zijn lezing draagt de titel “(Im)Material identities: expressions of early Germanic culture in a Gallo-Roman world”. Van Thienen zal spreken over hoe archeologen, door een moderne theoretische benadering van het thema migratie en nieuwe analyses van beschikbare data, tot een historische interpretatie van de Volksverhuizingstijd komen die verrassend veel aanknopingspunten biedt voor de Oudgermaanse filologie. Daar komt bij dat een interdisciplinaire dialoog, en daarmee de combinatie van toponymische, literaire en materiële bronnen, de potentie heeft een unieke inkijk te geven op hoe migratie, integratie en sociale mobiliteit de overgangsperiode tussen Late Oudheid en Vroege Middeleeuwen hebben vormgegeven. Wat betekent dit voor de toekomst van de Oudgermanistiek? Komt het horen op het Juniussymposium! Een Engelstalig abstract van de lezing is hier beschikbaar.

Aanmelden voor het Junius Symposium

Het Junius Symposium vindt plaats op de mooiste middeleeuwse locatie van de Leidse universiteit: het Gravensteen. Als u bij het symposium aanwezig wilt zijn, dan vragen wij u zich in te schrijven middels het inschrijfformulier. De kosten voor het symposium bedragen 5 euro (contant te betalen bij binnenkomst), dit is inclusief borrel en koffie/thee, maar de lunch is op eigen gelegenheid. Leden van de Vereniging voor Oudgermanisten hoeven geen entree te betalen, maar zijn wel verplicht zich in te schrijven.

Voor verdere informatie en vragen kunt u terecht bij de organisatoren Peter Alexander Kerkhof en Thijs Porck.