Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hoeveel leken wegen op tegen een expert?

  • Jos Hornikx
Datum
woensdag 31 oktober 2018
Tijd
Serie
Lectures in Discourse Studies
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Zaal
0.01

Abstract

In maatschappelijke discussie staat de mening van een deskundige regelmatig haaks op wat een grote groep mensen vindt. Hoe wegen we zo’n autoriteitsargument af tegen zo'n ad populum argument? Het ene argument gaat immers over deskundigheid en betrouwbaarheid en het andere over grote aantallen mensen. In het onderzoek van Hornikx, Harris en Boekema (2018) wordt deze vraag beantwoord door als vertrekpunt een Bayesiaans perspectief te nemen. Een experiment dat met dit perspectief is opgezet toont aan dat mensen behoorlijk goed zijn in het inschatten hoeveel leken er nodig zijn om op te wegen tegen een expert.

Bio

Dr. Jos Hornikx is als UHD verbonden aan de opleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen (Radboud Universiteit Nijmegen). Hij richt zijn onderzoek op normen voor argumentkwaliteit en hoe deze normen zich verhouden tot dagelijks redeneren. Zijn onderzoek is gepubliceerd in tijdschriften als Argumentation, Communication Monographs, Synthese en Thinking and Reasoning.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.