Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Frankenstein (1931)

Datum
woensdag 17 oktober 2018
Tijd
Serie
Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens
Locatie
Het Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10
2312 WS Leiden

Filmvertoning

Met een korte inleiding door Norbert Peeters MA
Mary Shelley’s beschrijving van Frankensteins kunstmens klinkt ons vandaag de dag vreemd in de oren. Als wij het monster voor de geest halen, zien wij een groot vierkant hoofd met een duidelijk litteken, geprononceerde wenkbrauwen en twee metalen bouten in z’n nek. Dit verschilt aanzienlijk van Shelley’s beschrijving. Zij spreekt van een mooi schepsel met priemende gele ogen, een parelwit recht gebit en lang glanzend zwart haar. Het iconische beeld van het monster danken wij aan Boris Karloff. Deze acteur vertolkte de rol van het monster in een filmadaptatie uit 1931.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.