Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Filmvertoning: Melancholia (2011)

Datum
donderdag 18 oktober 2018
Tijd
Serie
Apocalyps
Locatie
Het Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10
2312WS Leiden

‘Mijn ziel is zo zwaar dat geen gedachte haar meer kan dragen, geen wiekslag haar meer kan opheffen in de ether’, schrijft de Deense filosoof Søren Kierkegaard in zijn boek Of/Of (1843). Filmregisseur Lars von Trier zou zich in de zwartgalligheid van zijn landgenoot kunnen vinden. Von Trier gaf zelf met een cinematisch drieluik gestalte aan zijn depressies. Het middelste luik verscheen in 2011 op het bioscoopdoek onder de naam Melancholia. De film begint met slow-motion scènes op de omineuze tonen van de prelude van Tristan en Isolde van Richard Wagner: de planeet Melancholia ligt op ramkoers met de aarde. Na deze proloog ontvouwt het verhaal zich als een tweeledige terugblik op de dagen voor de Apocalyps. De film vertelt het verhaal van twee zussen. Zus Justine (Kirsten Dunst) gaat trouwen en zus Claire (Charlotte Gainsbourg) heeft haar upperclass bruiloft geregeld op een prachtig landgoed. Melancholia laat onder meer zien hoe mensen op verschillende wijzen omspringen met het onheilspellende bericht van de naderende armageddon. Sommigen blijven ijzig kalm, terwijl anderen in paniek raken. Alleen de wetenschappers zijn optimistisch: volgens hun berekeningen zal de planeet vlak langs de aarde scheren, dus zij maken zich op voor een spectaculair schouwspel.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie