Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De openbare ruimte en de media & De representatie van lichamen van zwarte vrouwen in de media

  • Prof.dr. Mineke Schipper
  • Dr. Madeleine Kasten
Datum
dinsdag 30 oktober 2018
Tijd
Serie
Heuvels van het paradijs
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De openbare ruimte en de media

Mannen en vrouwen hebben elkaar altijd nodig gehad, maar waarom kregen mannen meer macht dan vrouwen? Antwoorden op die vraag hadden alles te maken met anatomie. Traditionele denkbeelden over macht en onmacht galmen na in kleinerende boodschappen die vrouwen tot willoos heuvellandschap reduceren in reclame en porno. Het goede nieuws is dat perspectieven veranderen (#metoo is een voorbeeld), maar om te weten waar we heen willen, moeten we eerst weten waar we vandaan gekomen zijn.

Spreker: Prof.dr. Mineke Schipper

De representatie van lichamen van zwarte vrouwen in de media

Enerzijds kennen we ook vandaag de dag nog cultuuruitingen waarin zwarte vrouwenlichamen op stuitende wijze worden geërotiseerd en geëtaleerd. Denk bijvoorbeeld aan de beruchte Dove Body Wash-reclame op Facebook (2017) waar een zwarte vrouw haar shirt uittrekt en op magische wijze blijkt te zijn ‘witgewassen’. Anderzijds levert een wereldster als Beyoncé met videoalbums als Lemonade (2016) en het recent verschenen Everything Is Love, waarvoor het Parijse Louvre werd afgehuurd, een krachtige repliek op de westerse patriarchale cultuur die zwarte mensen, en in het bijzonder zwarte vrouwen, door de eeuwen heen tot object van koloniale seksuele fantasieën heeft gereduceerd.  Doorbreekt Beyoncé hier op radicale wijze een traditie van blanke mannelijke superioriteit? Of blijft haar boodschap van empowerment ondanks haar kritiek schatplichtig aan diezelfde traditie? Dat is de vraag die Madeleine Kasten in haar betoog aan de orde wil stellen.

Spreker: Dr. Madeleine Kasten, Universitair Docent, Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS), Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.