Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

De oerpoort van het leven & Vrouwelijkheid en seks

  • Prof.dr. Mineke Schipper
  • Prof.dr. Ellen Laan
Datum
dinsdag 16 oktober 2018
Tijd
Serie
Heuvels van het paradijs
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

De oerpoort van het leven

Vulva’s blijken machtig en angstaanjagend. In mythen over de mannelijke ‘roof van het vrouwengeheim’ wordt uitgelegd dat vrouwen ooit ‘de baas’ waren. De roof refereert aan een onrechtvaardige onbalans: vrouwen hadden ‘alles’, niet alleen een vagina en een baarmoeder (die dochters en zonen voortbracht), maar ook een clitoris of ‘kleine penis’. Is wereldwijd vrouwvijandig geweld het gevolg van jaloezie? Hoe dan ook, de ‘remmende voorsprong’ van vrouwen liep uit op langdurige opsluiting in barende achterstand.

Spreker: Prof.dr. Mineke Schipper

Vrouwelijkheid en seks

Vrouwen hebben van oudsher een ambivalente relatie met seks en seksueel plezier. Vrouwen werden gezien als ‘ovens van lust’, gevaarlijke verleidsters die mannen afleidden van hun maatschappelijke taken, of als frigide wezens die seksueel moesten worden ontsloten door een man. Ook in onze tijd zijn vrouwen eerder verschaffers dan ontvangers van genot. De vrouw dient verleidelijk te zijn, maar niet te veel, en te genieten, maar niet te veel. Deze ambivalentie wordt weerspiegeld in de geschiedenis van de vrouwelijke genitale anatomie, waarin de clitoris onjuist werd beschreven, of helemaal geen rol speelde.

Spreker: Prof.dr. Ellen Laan, Hoogleraar Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid, hoofd afdeling Seksuologie en Psychosomatische Gynaecologie, Amsterdam UMC

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.