Lezing | Studium Generale

De klassieke en moderne Prometheus & Frankenstein. Icoon van een tegencultuur

10 oktober 2018
Serie
Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 Leiden

De klassieke en moderne Prometheus

Mary Shelley maakt er geen geheim van dat haar verhaal zijn wortels heeft in de Griekse mythologie. De volledige titel van de griezelklassieker luidt Frankenstein, or, The Modern Prometheus. Dokter Frankenstein treedt in de voetsporen van de titaan die uit klei het mensenras vervaardigt en het vuur van de goden steelt om aan zijn nieuwe create te schenken. Maar zijn daden blijven niet onbestraft. Zeus ketent Prometheus vast op een berg in de Kaukasus, waar dagelijks zijn lever wordt uitgepikt door een adelaar, om daarna weer aan te groeien. Lerares, raadslid en classica Susannah Herman zal met ons de klassieke wortels van de moderne Frankensteinmythe verkennen.

Spreker: Susannah Herman, docent Grieks en Latijn in Voorburg, vicefractievoorzitter D66 voor de gemeente Leiden

Frankenstein. Icoon van de tegencultuur

De eerste recensies van Mary Shelly’s Frankenstein zijn weinig lovend. John Crocker van de Quarterly Review schrijft: ‘Dit werk presenteert een weefsel van vreselijke en walgelijke absurditeit’. Toch wint Shelley’s boek al snel aan populariteit. Vooral als het in 1823 wordt bewerkt tot toneelstuk. In 1910 verschijnen dokter Frankenstein en zijn monster voor het eerst op het doek, in een schokkerig zwartwit filmpje zonder geluid. Maar de beroemdste verfilming verschijnt in 1931. Daarna verschijnen er talloze theater-, film-, muziek- en televisiebewerkingen die de nodige sporen achtergelaten op Shelley’s verhaal. Niet alleen het beeld van het monster is veranderd, maar ook de naam van de schepper en zijn creatie vallen tegenwoordig veelal samen. Tijdens het tweede deel van deze avond zal Evert-Jan van Leeuwen, docent aan de Universiteit Leiden, vertellen hoe een onbekend boek uitgroeide tot een iconisch horrorverhaal dat vooral ook door de naoorlogse tegencultuur werd omarmd.

Spreker: Dr. Evert Jan van Leeuwen, universitair docent Engelse Taal en Cultuur, Universiteit Leiden