Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Apocalyptische beelden in de Nederlandse literatuur van de 20e eeuw

Datum
maandag 1 oktober 2018
Tijd
Serie
Apocalyps
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Vrees voor de Apocalyps pleegt toe te nemen in tijden van sociale en politieke onrust en instabiliteit, om van oorlogsdreiging maar niet te spreken. Schrijvers reageren in dat opzicht niet anders dan de gemiddelde burger. Geen wonder dus dat de Nederlandse literatuur van de twintigste eeuw meebeweegt met de grote maatschappelijke beroeringen. In zijn lezing zal Jaap Goedegebuure daarvan wat voorbeelden uit het werk van auteurs als Marsman, Vestdijk, Mulisch, Burnier en Komrij geven en zich concentreren op drie kernmomenten: de periode 1933-1945, de Koude Oorlog en de laatste decennia van de eeuw.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.