Lezing

Vluchtelingen en hun beschermers in de Koptische en Griekse papyri van vroeg-islamitisch Egypte

30 september 2018
Gratis te bezoeken, aanmelden via lucis@hum.leidenuniv.nl
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28 28
2311 EW Leiden
Leemanszaal

Het leven op het Egyptische platteland in de late Oudheid was niet gemakkelijk. Belastingdruk en schulden werden sommigen teveel, waardoor ze uit hun dorp wegvluchtten, alleen of met hun familie.  Toen Egypte deel werd van het Islamitisch Rijk in de 7e eeuw na Christus, verscherpte de overheid de controle over de bewegingsvrijheid van de lokale bevolking. De bronnen vertellen ons over de boetes die stonden op reizen zonder officiĆ«le papieren, ook binnen Egypte. Brieven geschreven op papyrus en potscherven getuigen hoe aan vluchtelingen een veilige terugkeer naar hun dorp kon worden beloofd, waarbij ze niet bang hoefden te zijn voor aanhouding of boetes. Deze lezing laat zien in welke situaties deze beschermbrieven en andere reispapieren konden worden ingezet, en wie de hoofdrolspelers in deze situaties waren. Zo vaardigden lokale dorpshoofden vaak beschermbrieven uit. Zij waren echter ook verantwoordelijk voor het innen van de belastingen in hun dorp, wat hen voor vluchtelingen met belastingschuld tegelijk deel van het probleem als van de oplossing maakte.

Over Eline Scheerlinck

Eline Scheerlinck bereidt aan de Universiteit Leiden een proefschrift voor over de sociale rol van lokale elites in Egypte in de late Oudheid en de eerste eeuwen na de islamitische verovering. Op basis van Koptische en Griekse papyri onderzoekt zij de relatie van religieuze en non-religieuze autoriteiten op het platteland met de plaatselijke bevolking en met de overheid.

Na de lezing is er koffie en thee voor alle bezoekers.

De toegang is gratis, maar ben je niet in het bezit van een museumkaart, dan word je verzocht je aan te melden via lucis@hum.leidenuniv.nl.

Deze lezing is in het Nederlands.