Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Publiekslezing prof. Paul Hebert

  • Prof. Paul Hebert
Datum
woensdag 26 september 2018
Tijd
Locatie
Leidse Schouwburg
Oude Vest 43
2312 XS Leiden

Publiekslezing 'A mission to preserve planetary biodiversity'

Op woensdag 26 september 2018 spreekt prof. Paul Hebert, hoogleraar Moleculaire Biodiversiteit, University of Guelph (Canada), de publiekslezing uit die verbonden is aan de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2018.

Prof. Hebert ontvangt op 27 september, tijdens een speciale vergadering van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), deze prestigieuze prijs. Hij ontvangt de prijs voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van DNA barcoding, een methode om soorten te herkennen en te ontdekken met behulp van een klein deel DNA van een gestandaardiseerd deel van het genoom.

DNA barcoding aan basis van spin-off
DNA barcoding staat aan de basis van een spin-off die Naturalis Biodiversity Center samen met Centrum voor Milieuwetenschappen Universiteit Leiden, KWR Watercycle Research Institute en Baseclear heeft opgericht. Deze spin-off wordt na de publiekslezing officieel gelanceerd.

Programma
14:30 - 15:00  Ontvangst        
15:00 - 16:00  Publiekslezing Paul Hebert                  
16:00 - 16:30  Officiële lancering spin-off
16:30 - 17:30  Borrel  
Dagvoorzitter is prof. dr. Louise Vet, directeur van het Netherlands Institute of Ecology (NIOO) en hoogleraar Evolutionaire Ecologie aan Wageningen University and Research.

Publiekslezing: massa-uitsterving dreigt voor organismen
De lezing van Paul Hebert, getiteld ‘A mission to preserve planetary biodiversity’, behandelt het ontstaan, de huidige stand van zaken en de toekomst van DNA Barcoding. De mens deelt deze planeet met miljoenen soorten meercellige organismen. Deze soorten worden nu geconfronteerd met een situatie zonder precedent – een massa-uitsterving die niet wordt veroorzaakt door een natuurramp, maar door één levend wezen. De mens is de belangrijkste veroorzaker van de veranderingen in de huidige flora en fauna; de kans van soorten om uit te sterven is nu minstens honderd keer hoger dan normaal. Daarmee wordt de bibliotheek van het leven vernietigd.

Genoomonderzoek biedt snelle inventarisatie van soorten
Tot voor kort vormde de enorme biodiversiteit, met miljoenen onbeschreven soorten, een belemmering om hierin verandering te brengen. Nu levert genoomonderzoek het gereedschap om deze barrière te slechten en de inventarisatie van alle soorten op aarde in enkele tientallen jaren, in plaats van enkele eeuwen, af te ronden.

DNA barcoding
Deze vooruitgang is gebaseerd op de ontdekking van DNA barcoding. DNA barcoding is de analyse van de variatie van korte, gestandaardiseerde delen van ons genoom. Deze techniek maakt het mogelijk om soorten automatisch te determineren en onbeschreven soorten te ontdekken. DNA barcoding opent de mogelijkheid te komen tot een wereldwijd biologisch bewakingssysteem van onze invloed op planten en dieren. Implementatie van zo’n systeem vergroot ons vermogen om beschermde soorten te redden aanzienlijk. Tevens bewaren we de genoomdata van die soorten die niet gered kunnen worden. Genoomtechnologie verandert het onderzoek naar biodiversiteit en dat heeft belangrijke consequenties voor de mens en voor de andere soorten op deze planeet.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.