Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Leiden Global Lecture - Over een orgel en erfgoed dat nooit stilstaat (Nacht van Ontdekkingen)

Datum
zaterdag 15 september 2018
Tijd
Locatie
P.J. Veth
Nonnensteeg 1-3
2311 VJ Leiden

Het Kennispodium071 presenteert tijdens de Nacht van Ontdekkingen:

Over een orgel en erfgoed dat nooit stilstaat - door Valika Smeulders

Het muziekinstrument ‘kaha di òrgel’ laat zien hoe culturen elkaar door de eeuwen heen beïnvloed hebben. Het orgel ontstond in de negentiende eeuw op de Antillen, gebaseerd op Europese muziekinstrumenten. Migranten namen het Caraïbische muziekinstrument vervolgens mee naar Nederland, waar het werd aangepast. Dit bijzondere orgel laat zien welke impact en dynamiek migratie had (en heeft) op ons erfgoed door de eeuwen heen. Valika Smeulders vertelt over de tijdreis van dit erfgoedstuk en laat ook het orgel horen.

Dr. Valika Smeulders is onderzoeker en curator gespecialiseerd in erfgoed, diversiteit en het koloniale verleden. Zij is verbonden aan het KITLV waar zij de diaspora van Aruba, Bonaire en Curaçao, koninkrijksbanden en nieuwe definities van erfgoed bestudeert. Als curator van het Rijksmuseum werkt zij aan een tentoonstelling over Nederland en slavernij in 2020. Met Pasado Presente organiseert zij erfgoedvoorstellingen en tours.

Kennispodium071 is een nieuwe samenwerking in de stad Leiden. De organisaties BplusC, Universitaire Bibliotheken Leiden, HOVO, Studium Generale en LeidenGlobal hebben de handen ineengeslagen om meer samen op te trekken. Agenda’s worden naast elkaar gelegd en activiteiten worden ontwikkeld en neergezet waarin kennis en kunst elkaar versterken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.