Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Koken in het Pamir-gebergte. Een verhaal over een verdwijnende eetcultuur

  • Frederik van Oudenhoven, etnobioloog en schrijver van ‘With our own hands’ (2015).
Datum
dinsdag 18 september 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

In de nazomer van 1916 brengt de Russische botanicus Nikolai Vavilov, gedreven door een interesse voor de evolutie van cultuurgewassen, een bezoek aan het bijzondere Pamir-gebergte, dat de bijnaam “dak van de wereld” draagt. Het boerenbestaan in dit hooggebergte is zwaar. De landbouwgronden van deze bergboeren liggen ingeklemd tussen de bloedhete woestijnvalleien en de met sneeuw bekleedde bergpieken. Om zich staande te houden in dit onbarmhartige landschap hebben de Pamiris ingenieuze landbouwmethodes ontwikkelt. Zo zaaien zij hun kleine akkerlanden met een combinatie van peul- en graangewassen.

Etnobotanicus Frederik van Oudenhoven maakte samen met Jamilla Haider studie naar de landbouw en voedselcultuur van deze regio. In 2015 verscheen hun vuistdikke kookboek getiteld: With our own hands: A celebration of food and life in the Pamir mountains of Afghanistan and Tajikistan. Het jaar daarop werd hun werk bekroond met de Gourmand World Cookbook Award, een prijs die ieder jaar wordt toegekend aan ‘het beste kookboek ter wereld’. Maar dat kookboek bevat veel meer dan alleen recepten. Op dinsdag 18 september komt Frederik van Oudenhoven ons vertellen over zijn studie naar de voedseltradities en landbouwgewassen van deze oude cultuur. Hierna wordt de documentaire vertoond die Van Oudenhoven en Haider maakten toen zij hun boek terugbrachten naar de mensen in het Pamir-gebergte.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.