Universiteit Leiden

nl en

Debat

KennisCafé: De Weg Kwijt

Datum
maandag 17 september 2018
Tijd
Locatie
De Balie
Kleine Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

Wij zijn dagelijks bezig met onze weg vinden in de wereld. Van huis naar werk of school, naar de winkel en weer door naar een verre afspraak. Hoe vinden wij deze weg? Kan iedereen zich even goed oriënteren? Zijn mannen beter in navigeren dan vrouwen? Of omgekeerd? Wij zijn misschien wel ons oriëntatie vermogen aan het verleren met al onze moderne navigatiesystemen zoals TomTom en Google Maps. Moderator Martijn van Calmhout baant zich een weg in de wetenschap van het oriënteren.

We spreken met o.a:

  • Leidse neuropsycholoog Ineke van der Ham doet onderzoek naar hoe mensen navigeren en wat er gebeurt wanneer je dat niet meer kunt door ziekte.
  • Bioloog Kamiel Spoelstra (NIOO-KNAW) weet meer over hoe vleermuizen de weg vasthouden en binnen ongelooflijk complexe en grote mergelgroeven tot op de centimeter hun eigen plekje weten te vinden.
  • Reinout Rutte (TU Delft) maakte een lijvig boekwerk met plattegronden van Jacob van Deventer, die in de 16e eeuw vele zeer accurate stadsplattegronden in De lage Landen landen maakte. Hoe deed Van Deventer dat met de beperkte middelen van toen?
  • Christian Tiberius, specialist op het gebied van plaatsbepaling, sensoren en autonavigatie en gaat vertellen over technische mogelijkheden nu en in de toekomst.
  • Peter van Meir vertelt over de app Wander waar je kunt dwalen zonder verdwalen door Amsterdam.

De Balie KennisCafé: De Weg Kwijt

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.