Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

It's Alive & Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens

  • Prof.dr. Wilhelm Huck
  • Bart Grob
Datum
woensdag 12 september 2018
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

It’s Alive! De creatie van de eerste synthetische cel

In de introductie van Mary Shelley’s Frankenstein memoreert zij de lange nachtelijke gesprekken met Lord Byron en Percy Shelley over de aard van het leven. Daarbij bespreken zij ook de experimenten van Dr. Darwin (niet de beroemde Britse bioloog, maar diens grootvader Erasmus Darwin). Met gepaste scepsis beschrijft Mary Shelley hoe een stukje vermicelli, dat Darwin in een glazen koker bewaart, plotsklaps begon te krioelen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het pastasliertje daadwerkelijk tot leven komt, roept Darwins observatie voor Shelley wel een belangrijke vraag op. Kan de mens uit levenloze natuur leven scheppen? Vandaag de dag lijkt fictie langzaam maar zeker feit te worden. De kans is groot dat in de komende decennia de eerste synthetische cel het levenslicht ziet. Tenminste, als het aan Wilhelm Huck, hoogleraar aan de Radboud Universiteit, ligt. In zijn lezing zal hij vertellen hoe hij zich als een moderne dokter Frankenstein buigt over de creatie van de eerste levende kunstmatige cel.

Spreker: Prof.dr. Wilhelm. T. S. Huck, hoogleraar fysische organische chemie, Radboud Universiteit Nijmegen

Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens

Op 17 maart opende de tentoonstelling ‘Frankenstein, op weg naar een nieuwe mens’, vormgegeven door conservator Bart Grob. Deze expositie memoreert niet alleen de tweehonderdste verjaardag van Mary Shelley’s meesterwerk maar laat ook zien hoe het boek nog steeds mensen tot nadenken stemt. Hoe ver kunnen en moeten wij gaan om ons lichaam aan te passen om medische of esthetische redenen? Welke mogelijkheden bieden nieuwe ontwikkelingen op het gebied van robotica en biotechnologie? Neem bijvoorbeeld robotische insecten. Uitgerust met een chip kunnen deze kunstmatige onderkruipsel op afstand worden bestuurd. Deze technologie staan nog in de kinderenschoenen maar de toekomstige toepassingen zijn legio. Tijdens zijn lezing neemt Bart Grob ons mee langs de hoogtepunten uit de Frankensteintentoonstelling.

Spreker: Bart Grob, conservator Rijksmuseum Boerhaave

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.