Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Frankenscience? & De breincomputer

  • Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek
Datum
woensdag 26 september 2018
Tijd
Locatie
Rijksmuseum Boerhaave
Lange St. Agnietenstraat 10
2312 WC Leiden

Frankenscience? De mensmachine

Naast angst voor de duistere kant van de wetenschap, kan Mary Shelley’s verhaal ook worden gelezen als een bespiegeling op de filosofie en de menselijke natuur. De klassieke filosofische denkbeelden van Agrippa, Albert Magnus en Paracelsus over het leven hebben hun beste tijd gehad. De natuurwetenschappen laten zien dat leven geen magische vonk of mystieke vitale kracht is. William Harvey ontrafelde de werking van het hart en de bloedsomloop, en Luigi Galvani ontdekte dat beweging wordt veroorzaakt door elektrische signalen. De mechanisering van het wereldbeeld heeft ook de grens tussen mens en machine steeds verder doen vervagen. Met technologieën zoals pacemakers, breinimplantaten en protheses rijst de vraag waar de grens van de mens ligt. Met techniekfilosoof Peter-Paul Verbeek, hoogleraar aan de Universiteit Twente, verkennen wij deze vraag.

Spreker: Prof.dr.ir. Peter-Paul Verbeek, hoogleraar filosofie van de technologie, Universiteit Twente

De breincomputer. Ontwikkelingen en dilemma’s in de neuropsychologie

De neurologie bevindt zich de laatste decennia in een stroomversnelling. Sommige breinwetenschappers beweren zelfs dat wij aan de vooravond staan van een zogeheten neurorevolutie. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van neurotechnologie roepen ook de vraag op wat het betekent om mens te zijn. De samenkomst van technologie en hersenen biedt naast hoopvolle ontwikkelingen ook nieuwe ethische dilemma’s. Neem bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van koppelingen tussen brein en computer. Als een computer mijn hersenactiviteit omzet in een handeling, wie is dan verantwoordelijk voor de gevolgen van mijn gedrag? Tijdens het tweede deel van de avond vertelt Femke Nijboer, docent aan de Universiteit Leiden, meer over de ontwikkeling en gebruik van neurotechnologieën en de mogelijke morele implicaties.

Spreker: Dr. Femke Nijboer, universitair docent neuropsychologie, Universiteit Leiden

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.