Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Systemic and cerebral hemodynamics in response to cardiovascular challenges - the heart brain connection

  • J. Verbree
Datum
dinsdag 12 juni 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Niet alleen ziektes van het hart zijn geassocieerd met een verminderde cognitieve functie, maar ziektes van het brein kunnen ook de functie van het hart beïnvloeden. Deze bi-directionele relatie wordt ook wel de 'hart-brein as' genoemd. Inzicht in deze as zou in de toekomst behandelbeslissingen kunnen ondersteunen en aanzet geven tot ontwikkeling van innovatieve therapieën. Door fysiologische concepten te integreren in de magnetische resonantie (MRI) scanner krijgen we gelijktijdig toegang tot hersenperfusie en de mechanismen die de hersenperfusie regelen en beïnvloeden. De hersenperfusie kan zowel op weefselniveau (met transcraniële Doppler buiten de MRI) als op microvasculair niveau (met arteriële spin labeling MRI) gemeten worden. Dit proefschrift richt zich op het vergelijke en valideren van deze twee modaliteiten.

Promotoren

  • Prof.dr. M.A. van Buchem
  • Prof.dr. J.J. van Lieshout

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.