Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Somatic POLE exonuclease domain mutations in endometrial cancer – Insights into the biology of POLE-mutant tumors

  • I.C. van Gool
Datum
donderdag 14 juni 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Baarmoederkanker oftewel endometriumcarcinoom, is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies dat de baarmoeder aan de binnenzijde bekleedt. Recent is meer bekend geworden over de moleculair genetische basis van dit type kanker. Dit proefschrift onderzoek een specifiek subtype, waarbij de tumorcellen een mutatie hebben in het gen voor DNA polymerase epsilon. Dit subtype kenmerkt zich vooral doordat deze patiënten een zeer gunstige prognose hebben, vergeleken met de andere varianten van endometriumcarcinoom. Het doel van het onderzoek was meer inzicht verkrijgen hoe het kan dat deze POLE-mutaties zorgen voor een gunstige prognose. De bevindingen zijn een stap dichter bij 'therapie op maat', niet alleen voor endometriumcarcinoom maar ook voor colorectaal carcinoom en andere maligniteiten.

Promotoren

  • Prof.dr. V.T.H.B.M. Smit
  • Prof.dr. C.L. Creutzberg

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.