Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

NVC Congres 2018

Datum
donderdag 21 juni 2018 - vrijdag 22 juni 2018
Locatie
KOG
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

Het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie vindt plaats op donderdag 21 en vrijdag 22 juni 2018, wederom in het Kamerlingh Onnes Gebouw in Leiden. Dit jaar is de aandacht gericht op het thema: Criminaliteit en criminologie in een gedigitaliseerde wereld.

De informatie- en communicatietechnologie (ICT) is anno 2018 niet meer weg te denken uit ons bestaan. We leven in een gedigitaliseerde wereld. Wat betekent de komst van de ICT voor de criminaliteit en de criminologie? Allereerst is met de komst van internet een nieuwe vorm van criminaliteit ontstaan: cybercrime. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen ‘traditionele’ misdrijven waarin internet wordt gebruikt als een instrument (zoals internetfraude en de verspreiding van kinderporno) en ‘nieuwe’ misdrijven waarin ICT het doelwit is (zoals het verspreiden van virussen, DDoS-aanvallen en hacking). Ten tweede biedt de ICT nieuwe mogelijkheden voor het doen van opsporingsonderzoek en criminologisch onderzoek, zoals onlineobservatie, virtual reality en Big Data.

In enkele plenaire sessies zullen toonaangevende professionals uit de praktijk en beleid met vooraanstaande wetenschappers in debat gaan over verschillende onderwerpen rond het thema ‘criminaliteit en criminologie in een gedigitaliseerde wereld’. Daarnaast is er traditiegetrouw tijdens het congres volop ruimte voor panelsessies waarin sprekers hun onderzoeksbevindingen over diverse criminologische thema’s presenteren.

Meer informatie (waaronder over de inschrijving, de kosten en het programma) op de website van de NVC.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.