Universiteit Leiden

nl en

Kunst en cultuur | Concert

Matinee: La Tragedia di Claudio M. Een jaar uit het leven van Claudio Monteverdi

Datum
zondag 17 juni 2018
Tijd
Toelichting
Voorstellingsduur: 90 minuten zonder pauze.
Locatie
Theater De Nieuwe Regentes
Weimarstraat 63
2562 GR Den Haag

Opera met nieuwe muziek gebaseerd op oude meesterwerken

Het verhaal
Claudio Monteverdi leeft weer - niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. Hij heeft het einde van zijn 450ste herdenkingsjaar afgewacht om zich nu in zijn eigen woorden tot ons te richten. Bovendien zijn ook de mensen waar hij destijds mee werkte weer even springlevend!

In de muziektheaterproductie La Tragedia di Claudio M. is het publiek getuige van een rampjaar uit het leven van de componist. Hij heeft de opdracht om het publiek te vermaken met een nieuwe opera maar het jaar begint met de dood van zijn vrouw Claudia (zijn eigen Euridice). Terwijl hij de opera probeert te maken blijft hij echter doorzoeken naar zíjn waarheid, naar iets groters en de betekenis van wat wij nu kunst noemen.
De dramatische momenten in Monteverdi’s jaar staan in schril contrast met de ‘commedia dell’arte’-taferelen van het komische toneelgezelschap dat keer op keer zijn pad doorkruist en roet in het eten gooit. Zal zijn zoektocht succesvol zijn als muziek en theater in L’Arianna samensmelten tot opera?
http://www.musicainscena.nl/

Voorstellingen
Zo 17 juni 16:00 uur Matinee | Tickets
Di 19 juni | 20:00 uur | Tickets
Wo 20 juni | 20:00 uur | Tickets

Voorstellingsduur: 90 minuten zonder pauze.

Productie
Deze operaproductie wil vroege opera weer dichterbij haar oorspronkelijke theatervorm brengen en een alternatief bieden voor de wijze waarop Monteverdi tegenwoordig wordt uitgevoerd.
Alles uit de voorstelling is waargebeurd, precies zoals dat een echte revival betaamt. Maar, het is zeker geen reconstructie, er ontstaat nu - net als 400 jaar geleden - nieuwe muziek op de fundamenten van oude meesterwerken. Hierdoor wordt hopelijk een bijdrage geleverd aan de discussie over de uitvoering van barokopera en historisch theater, en meer zichtbaarheid gegeven aan artistiek onderzoek en promotie in de kunsten.

La Tragedia di Claudio M is onderdeel van de promotie van Johannes Boer.

Tickets

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.