Alumni-activiteit

Faculty Club (Academiegebouw)
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Let op: Het Leiden Alumni Event is uitverkocht. Graag zien we u volgend jaar?
Mocht u geen persoonlijke uitnodging hebben ontvangen, is dat mogelijk omdat wij wellicht geen of verouderde informatie van u hebben. U kunt uw gegevens updaten via deze website. We houden u dan op de hoogte van alle activiteiten voor alumni.

Met vriendelijke groet,
Alumnibureau Universiteit Leiden
info@alumni.leidenuniv.nl

Leiden Alumni Event 2018: Leiden in een ander nachtlicht

Zaterdag 2 juni is het weer zover! Die dag komen vele oud-studenten vanuit het hele land naar hun studentenstad Leiden voor een sfeervolle middag en avond vol gezelligheid, cultuur en lekker eten in goed gezelschap.

Wat kunt u verwachten? Van 17.00 uur tot 20.00 uur bent u - en een eventuele introducé(e) - welkom in de Leidse Faculty Club op het Rapenburg voor het alumni evenement. Naast de borrel en buffet kunt u zich nu ook al inschrijven voor het tussentijds bijwonen van of het interview of de lezing die beide speciaal voor u zijn georganiseerd. Daarna openen de Leidse musea hun deuren voor de 10e editie van de Leidse Museumnacht, georganiseerd door de studentenverening Quintus. U ontvangt hiervoor van ons een passe-partout.

Food for Thought: een interview en een college

Overvloedig gedekte tafels, schalkse keukenmeiden en vrolijke gezelschappen. Op het Alumni Event neemt kunsthistoricus Zoran Kwak u in zijn college 'Een lust voor het oog' mee in de wereld van geschilderd voedsel in de Gouden Eeuw. Blijft u liever in de moderne tijd? Schuif dan aan bij het interview met Leids alumna en culinair journaliste Janneke Vreugdenhil – bekend van vele columns en succesvolle kookboeken – in een van de prachtige auditoria van het Academiegebouw.

De mens eet, wij zijn etende mensen. Nog nooit hebben we zoveel voedsel tot onze beschikking gehad, en toch lijkt eten ingewikkelder dan ooit. Eten heeft te maken met identiteit, met wie je bent of wie je wilt zijn. Maar ook met emotie... de soep met balletjes van oma, jouw favoriete recept voor coq-au-vin, de chocolademousse van je lief. Ze vullen niet alleen je maag maar ook je hart. Janneke
Citaat van haar website www.etenenzo.nl

De Nederlandse Nigella Lawson wordt Janneke Vreugdenhil ook wel genoemd in Engeland. Janneke studeerde Nederlands Recht in Leiden en is een bekend Nederlands culinair journalist, kookboekenauteur en schrijver: ze schreef voor onder andere Elsevier, Vrij Nederland en Tip Culinair, sinds 2006 een dagelijkse kookcolumn in NRC-next en sinds 2010, naast artikelen en interviews, een wekelijkse column in de weekendbijlage van NRC Handelsblad. Janneke levert ook regelmatig bijdragen over eten en koken aan radio- en TV-programma's.

Vanaf 2001 publiceerde ze haar eerste serie boeken, Vechten met gerechten, geschreven in samenwerking met een arts. in 2006 schreef ze samen met Petra de Hamer Hoge hakken in de keuken. In 2007 verscheen Eten enzo, gevolgd door een reeks succesvolle kookboeken, waaronder Comfort food, I love groente en Altijd Feest, en Solo Food (2016), een eenpersoonskookboek, ook in het Engels vertaald en in 2017 in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven.

Duur: 45 minuten

Geschilderd eten wordt in de zeventiende eeuw rijk toegepast in diverse genres waarin onderwerpen als verleiding, bedrog en vermaak een vooraanstaande rol spelen. Denk aan keukentaferelen met overvloedig gedekte tafels, schalkse keukenmeiden, vrolijke gezelschappen en soms ook bijbelse scènes in de achtergrond.

Welke associaties riepen geschilderde lekkernijen op bij het toenmalige publiek? Hoe weerspiegelen de uitgebeelde levensmiddelen en voorwerpen de toenmalige materiële cultuur en eetgewoonten? Voor wie werden deze schilderijen gemaakt en voor welke locaties waren zij bestemd?

Dit college wordt gegeven door dr. Zoran Kwak. Kwak studeerde Kunstgeschiedenis in Leiden, 1990-1996. Hij is gepromoveerd op de dissertatie `Proeft de kost en kauwtse met uw' oogen'. Beeldtraditie, betekenis en functie van het Noord-Nederlandse keukentafereel (ca. 1590-1650).
Hiernaast heeft hij  meegewerkt aan de tentoonstelling Slow Food. Hollandse en Vlaamse maaltijdstillevens 1600-1640  in het Mauritshuis.

Duur: 45 minuten

Museumnacht

De Leidse musea – waaronder het Rijksmuseum van Oudheden, Naturalis en het compleet vernieuwde Boerhaave – openen vanaf 20.00 uur hun deuren en organiseren bijzondere workshops, lezingen, optredens van bands en dj’s, kleinkunst, alternatieve rondleidingen en films op en rond het Rapenburg. Vanaf 01.00 uur bent u tevens welkom voor de spetterende afterparty in de Waag. U ontvangt van ons die middag het programmaboekje. Kunt u niet wachten? Het programma van de Museumnacht vindt u hier.

Informatie en inschrijving

Datum Zaterdag 2 juni 2018
Tijden 17.00 - 20.00 uur (Registratiebalie open vanaf 16.30 uur)
Locatie Faculty Club
Rapenburg 73
2311 GJ  Leiden
Doelgroep Alle afgestudeerden van Universiteit Leiden & partners
Kosten € 25,- *

Dit is inclusief:

• Keuze uit een lezing of interview
  • Borrel
  • Maaltijd
  • Passe Partout voor de Museumnacht vanaf 20.00 uur
Registeren   Kaartverkoop is gesloten
Vragen?  Voor vragen  kunt u mailen met het alumnibureau info@alumni.leidenuniv.nl
* Voorwaarden:
Restitutie is niet mogelijk.
Gegevens van Leidse alumni worden vergeleken met die in de universitaire alumnidatabase en daar waar relevant worden de gegevens in de universitaire alumnidatabase aangevuld. Deze gegevens worden behandeld conform de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
Bij het afrekenen gaat u akkoord met de voorwaarden van Ingenico.
KVK nummer: 27368929
BTW nummer: NL001935549B01