Filmvertoning: The Imitation Game

2333 CC Leiden
Lecture room 1

Uitnodiging

Het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS) en het LGBT+ netwerk van Universiteit Leiden organiseren op 7 juni, de dag waarop Alan Turing in 1954 stierf, een exclusieve filmvertoning van The Imitation Game. Het programma begint om 15:00 in collegezaal 1 van de Science Campus (Gorlaeus-gebouw, Einsteinweg 55, Leiden). Alle studenten en medewerkers zijn uitgenodigd, met name zij die geïnteresseerd zijn in informatica, wiskunde, diversiteit en/of inclusiviteit.

Behind every code is an enigma

The Imitation Game is een Brits-Amerikaanse historische thriller uit 2014 met Benedict Cumberbatch als Britse wiskundige en cryptanalist Alan Turing (1912 - 1954). De computerwetenschapper was een sleutelfiguur bij het kraken van nazi-Duitslands Enigma-code. De geallieerden werden zo geholpen de Tweede Wereldoorlog te winnen en Turing zou de duur van de oorlog met twee jaar verminderd hebben. De film gaat ook in op de seksuele geaardheid van Turing. Het stille genie stuit op schande als de autoriteiten onthullen dat hij homo is. Hij wordt vervolgd voor homoseksuele handelingen. In 2013 krijgt Turing postuum eerherstel en sinds 2017 verleent de Britse 'Alan Turingwet' met terugwerkende kracht gratie aan mensen die zijn veroordeeld volgens de historische wetgeving die homoseksuele handelingen verbood.

Grondlegger

Als belangrijke grondlegger van de theoretische informatica en kunstmatige intelligentie, zorgde Turing voor formele concepten van algoritme en computation. De ontwikkeling van het eerste schaakcomputerprogramma was het resultaat van Turings wens de ware kracht van het kunstmatige brein te testen. De A.M. Turing Award, de "Nobelprijs voor informatica” wordt door de Association for Computing Machinery (ACM) sinds 1966 jaarlijks toegekend aan een persoon op grond van zijn/haar technische bijdrage van duurzaam en fundamenteel belang voor de computerwereld.

Introductie en Q&A

Het evenement wordt gepresenteerd door Pauline Vincenten, voorzitter van het LGBT+ netwerk. Aske Plaat, hoogleraar Data Science en Wetenschappelijk Directeur van LIACS, introduceert de film en verzorgt na afloop een korte Q&A. Turing is grondleger van de onderzoeksgebieden van Prof. Plaat, die een groot voorstander van diversiteit en inclusiviteit is. Deze waarden laten zowel wetenschap als creativiteit immers bloeien. Het programma wordt afgesloten met drankjes en snacks in de FooBar in het Snellius-gebouw (Niels Bohrweg 1, Leiden).

Registratie

De toegang is gratis, maar meld je hier aan.

The Imitation Game movie screening

Chair Pauline Vincenten