Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Endothelial dysfunction and inflammation in diabetic nephropathy

  • P. Bus
Datum
donderdag 14 juni 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Samenvatting

Ongeveer 20-40% van de mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) ontwikkelt diabetische nefropathie. Dit wordt gekenmerkt door vasculaire schade in de nieren, en is de grootste oorzaak van eindstadium nierfalen. Diabetes mellitus wordt van oudsher gezien als een metabolische ziekte, maar er zijn steeds meer aanwijzigen dat ook het immuunsysteem betrokken is bij het ontstaan van de ziekte en de ontwikkeling van complicaties. Uit dit proefschrift blijkt dat het immuunsysteem en de vasculaire veranderingen een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling en progressie van diabetische nefropathie. Toekomstig onderzoek naar behandeling en preventie moet daarom gericht zijn op het remmen van het immuunsysteem en de renale ontstekingen.

Promotor

  • Prof.dr. J.A. Bruijn

Bijwonen

Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden.

Proefschriften

Proefschriften van Leidse promovendi zijn na de promotie digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen

pers@lumc.nl

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie