Universiteit Leiden

nl en

Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur | 2018 (II)

Deir el-Malâk (Fayoem, Egypte): Een Koptisch klooster in heden en verleden

Datum
zondag 17 juni 2018
Tijd
Toelichting
Gratis te bezoeken, aanmelden via lucis@hum.leidenuniv.nl
Serie
Leidse lezingen over de Arabische taal en cultuur
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Zaal
Leemanszaal

In Koptische kloosters lopen heden en verleden schijnbaar naadloos in elkaar over. Dat geldt zeker voor Deir el-Malâk, het Klooster van de Engel (nl. de aartsengel Gabriël), gelegen op een lage bergrug aan de zoom van de provincie Fayoem, ten zuidwesten van Cairo. De geschiedenis van dit minder bekende klooster, dat ver van alle toeristenroutes ligt, gaat terug tot in de bloeitijd van het Egyptische monnikendom. Een oude, maar waarschijnlijk legendarische traditie verbindt het zelfs met de beroemde kluizenaar Sint Antonius Abt. Uit de elfde eeuw dateert een kerk met deels bewaard gebleven wandschilderingen. Sinds 1986 vinden er Poolse opgravingen plaats. Het klooster beleeft sinds twintig jaar een nieuwe bloei en in die opleving spelen zowel de archeologische opgravingen ter plekke als oude legendes over de oorsprong van het klooster een belangrijke rol. In de lezing wordt op deze verschillende aspecten ingegaan.

Over Jacques van der Vliet

Jacques van der Vliet bekleedt de Jozef M.A. Janssen-leerstoel voor Godsdiensten van het Oude Egypte aan de Radboud Universiteit, Nijmegen, en is daarnaast staflid van het Instituut voor Oosters Christendom, Nijmegen, en universitair docent Koptisch en Egyptologie aan de Universiteit Leiden. Naast diverse andere functies was hij van 2012 tot 2016 president van de International Association for Coptic Studies. Van der Vliet is een specialist in het Koptisch en de geschiedenis en cultuur van het christendom in Egypte en Nubië. Hij is betrokken bij  archeologisch en epigrafisch veldwerk in zowel Egypte als Soedan. In het Nederlands publiceerde hij onder meer over het Evangelie van Judas. Zijn laatste boek is: A. Łajtar & J. van der Vliet, Empowering the dead in Christian Nubia: The texts from a medieval funerary complex in Dongola (Warschau 2017).

Praktische informatie

Na de lezing is er koffie en thee voor alle bezoekers. 

De toegang is gratis, maar ben je niet in het bezit van een museumkaart, dan word je verzocht je aan te melden via lucis@hum.leidenuniv.nl. 

Deze lezing is in het Nederlands. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.