Alumni-activiteit

Alumnidag Filosofie: 'Schoonheid en waarheid in de wetenschap' & 'Wat is een botanische tuin'

2 juni 2018
P.J. Veth
Nonnensteeg 1-3
2311 VJ Leiden

Programma

Alumni en studenten filosofie worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan onze alumnidag op zaterdag 2 juni 2018.

Programma:

13.30 uur Koffie/thee

14.00 uur Welkom door Prof.dr. James McAllister

14.15 uur Lezing Prof.dr. James McAllister 'Schoonheid en waarheid in de wetenschap'

15.15 uur Lezing Norbert Peeters MA 'Wat is een botanische tuin?'
Aansluitend een rondleiding door de Hortus Botanicus Leiden.

Aanmelden:
Ik meld mij aan voor de alumni-middag Filosofie

Vanaf 16.30 uur kunt u aansluiten bij het alumni-event van de Universiteit Leiden en daarna heeft u de mogelijkheid de avond voort te zetten bij de Leidse Museumnacht!
Voor dit event in combinatie met de Museumnacht dient u zich separaat aan te melden, dat kan via deze link.

James McAllister: Schoonheid en waarheid in de wetenschap

Waar komt schoonheid voor in de wetenschap? Eén mogelijk antwoord is in afbeeldingen die wetenschappers onder andere met gebruik van telescopen en microscopen produceren. Dat antwoord is niet verkeerd, maar schoonheid in de wetenschap zit ook in abstracte en intellectuele vormen in theorieën, natuurwetten en mathematische vergelijkingen. Deze lezing gaat over de rol van schoonheid in de wetenschap en de relatie tussen schoonheid en waarheid.

Norbert Peeters: Wat is een botanische tuin?

Afbeeldingsresultaat voor th.c.w. oudemans

Wat is een botanische tuin?

Vorig jaar is het Instituut voor Wijsbegeerte van de Leidsche universiteit verhuisd naar het P.J. Vethgebouw, gelegen naast de Hortus botanicus. Een botanische tuin is een vreemd soort tuin. Je hebt een speeltuin, Albert Heijn moestuin, balkontuin, dierentuin of een Japanse tuin. Maar wat is eigenlijk een botanische tuin? In de ruimste zin van het woord betreft het een verzamelnaam voor wetenschappelijke plantcollecties die in een tuin zijn ondergebracht voor beheer, bescherming en bestudering. Toch is daarmee de kous niet af. Door de eeuwen heen verandert telkens weer de betekenis van de botanische tuin.

foto: 'Erfgoed Leiden en Omstreken'

De eerste botanische tuinen zijn niet meer dan kruidentuinen van de medische faculteit. In de zestiende en zeventiende eeuw laten Europese universiteiten apothekerstuinen aanleggen met geneeskrachtige kruiden voor het onderricht aan geneeskunde studenten. Maar dankzij de ontdekkingsreizen ontgroeien botanische tuinen langzaam hun medische functie. Allereerst verandert de kruidentuin in een pronktuin met een orangerie voor exotische gewassen. En met de komst van de eerste verwarmde kassen ondergaat de botanische tuin opnieuw een gedaanteverwisseling. Nu beschikken botanici over het vermogen om in ons koude kikkerlandje een levende collectie van bijvoorbeeld tropische planten te beheren en te onderzoeken. Naarmate de plantenverzamelingen in omvang toenemen, is er ook steeds meer vraag naar een overkoepelend classificatiesysteem. De Zweedse taxonoom Carolus Linnaeus geeft gehoor aan deze oproep en mede dankzij zijn toedoen verandert de tuin van een lukrake plantenverzameling in een zorgvuldig geordende systeemtuin. Van een eenvoudig begin als kruidentuin groeit de botanische tuin in de loop van de achttiende en negentiende eeuw uit tot de drijfas achter koloniale expansie en de toegangspoort voor vele siergewassen die vandaag de dag onze tuinen opfleuren.

Tijdens deze lezing gaan we in vogelvlucht door de geschiedenis van de botanische tuin, waarbij er speciale aandacht is voor de Leidse Hortus botanicus. Na afloop van de lezing wordt er een wandeling georganiseerd door de botanische tuin.

botanischefilosofie.nl/norbert-peeters