Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

'We zijn een duikboot'

  • Dr. Eleni Braat
Datum
woensdag 23 mei 2018
Tijd
Serie
Over geheimen in de democratie
Locatie
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag
Zaal
202

Werken bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst, jaren 1950-1990

‘We zijn een duikboot’, zei Arthur Docters van Leeuwen bij zijn aantreden als hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). ‘We moeten niet aan de oppervlakte van de maatschappij functioneren.’ Wel vond hij dat goede ademhalingsapparatuur en frisse lucht, door contact met de buitenwereld, nodig waren voor een gezond binnenklimaat. Geheimhouding zorgde bij de BVD voor specifieke gedragscodes in de dagelijkse werkpraktijk. De dienst was een gesloten, exclusieve organisatie met een sterk groepsgevoel ten opzichte van de buitenwereld. In dit college duiken we in deze typische sociaal-culturele werkomgeving uit de Koude Oorlog, die kenmerkend is voor geheime diensten in het algemeen.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.