Van Vollenhovenlezing

Rights of the Relational Self: Law, Culture, and Injury in the Global North and South

17 mei 2018
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
A1.44 (Lorentzzaal)

Op donderdag 17 mei zal Prof. David M. Engel (SUNY Distinguished Service Professor of Law at the State University of New York, Buffalo) de Van Vollenhovenlezing 2018 geven.

Iedereen is welkom van 16.15 tot 17:30 uur in zaal A 144 (Lorentzzaal) van het Kamerlingh Onnes Gebouw (KOG).

Hoewel slachtoffers van letselschade binnen het officiële recht in het algemeen als individuele rechthebbenden worden beschouwd, is letselschade in de praktijk vaak relationeel. Veel onderzoekers in zowel de “Global North” als de “Global South” betogen zelfs dat het concept van het “Zelf” opnieuw zou moeten worden gedefinieerd in relationele termen. Empirisch onderzoek roept in toenemende mate de vraag op wie er daadwerkelijk schade ondervindt wanneer er sprake is van letselschade. Is het getroffen “Zelf” enkelvoud of meervoud? Deze lezing is gebaseerd op onderzoek in Thailand en de Verenigde Staten dat aantoont dat er spanning bestaat tussen de relationele ervaring van letselschade en de geïndividualiseerde rechtsmiddelen die aangeboden worden. Hoewel de kaders in Thailand en de Verenigde Staten verschillen, zijn er een aantal opvallende overeenkomsten die voortvloeien uit het falen van modellen over individuele juridische personen met betrekking tot letselschade.

Meer informatie over de lezing (in het Engels)