Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Symposium Herdenkingscultuur en de Leidse universiteit

Datum
vrijdag 4 mei 2018
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden Leiden
Zaal
Klein Auditorium

Hoe gaat de Leidse universiteit om met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd met studenten, alumni, hoogleraren en andere medewerkers? En in welke vorm worden zij herdacht? Kom op 4 mei naar het symposium Herdenkingscultuur en de Leidse universiteit in het Academiegebouw. Verschillende sprekers, waaronder Cleveringa-hoogleraar Marjan Schwegman en initiatiefnemer hoogleraar Yra van Dijk, lichten hun onderzoeksonderwerp toe, waarbij er ruimte is voor vragen en discussie.

Iedereen - studenten, medewerkers en andere belangstellenden - is welkom om te luisteren, mee te praten en te herdenken. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met hoogleraar Yra van Dijk.

Programma

17.00 Introductie door hoogleraar Yra van Dijk: Stilstaan bij de Leidse universiteit en haar herdenkingscultuur

17.05 Cleveringa-hoogleraar Marjan Schwegman: In de schaduw van Cleveringa. Over de plaats van E.M. Meijers in de universitaire herinneringscultuur.
De toespraak die Cleveringa op 26 november 1940 hield om te protesteren tegen het ontslag van de Joodse medewerkers van de universiteit, heeft een ereplaats in de universitaire herinneringscultuur. Maar hoe zit het met de herinnering aan degenen die ontslagen werden? Hoe ging het bijvoorbeeld verder met Cleveringa’s leermeester, E.M. Meijers? Waarom is diens geschiedenis als vervolgde zoveel minder bekend dan die van Cleveringa?

17.30 Jeroen Kemperman: Leids studentenverzet en Nederlandse studenten in de Tweede Wereldoorlog

Naar aanleiding van zijn recente onderzoek naar Nederlands studentenverzet zal Jeroen Kemperman vertellen over het Leids studentenverzet, wat niet alleen Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema, betrof, maar ook andere bekende en onbekendere studenten, zoals George Maduro, afkomstig uit een Joodse familie van Curaçao en Irawan Soejono, zoon van de adviseur voor Nederlands-Indische zaken in Londen.

18.00 Adriënne Baars: In Memoriam Leiden

In 1952 werden de herdenkingsramen in het Academiegebouw geïnstalleerd en werd In Memoriam Leiden gepubliceerd. Daarin zijn 653 Leidse studenten en alumni opgesomd die overleden in de jaren 1940-1945. Adriënne Baars digitaliseerde de lijst en ging op zoek naar de verhalen achter de verschillende omgekomen studenten en alumni.

18.20 Nicky van de Beek: Herta Mohr, een Leidse onderzoekster

Bij het NINO (Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten) stuitte Nicky van de Beek tijdens haar promotieonderzoek op Herta Mohr, een Katholiek gedoopte Joodse studente die onderzoek deed naar de tombe van Hetepherakhty en vanuit Westerbork nog een voorwoord voor haar publicatie daarover goedkeurde. Helaas werd Herta, net als haar ouders, weggevoerd en vond de dood in een concentratiekamp.

18.40 Ruimte voor vragen, discussie en plannen voor de toekomst

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.