Universiteit Leiden

nl en

Congres/symposium

Public Leadership Challenge: Autonomy in the digital society

  • Bernard Steunenberg
  • Anja Lelieveld (Ministry of Interior affairs)
  • Reinier van Zutphen (National Ombudsman)
Datum
donderdag 31 mei 2018
Tijd
Locatie
Schouwburgstraat
Schouwburgstraat 2
2511 VA Den Haag
Zaal
Living Lab
Het LLC organiseert in samenwerkig met het Public Leadership Foundation (PLF) en BECIS weer een Public Leadership Challenge. Ditmaal staat het vraagstuk van autonomie in de digitale samenleving centraal. Autonomie neemt immers een belangrijke plaats in in de samenleving waar technologie steeds meer beslissingen voor mensen voorsorteert, invult of overneemt. Het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid spannen zich in toenemende mate in om ons gedrag te sturen, 'nudging'. Zijn we als burgers nog werkelijk vrij en autonoom in onze keuzes wanneer we daarin (ongemerkt) worden beïnvloed? Hoe ziet een ethisch kader er uit dat als leidraad kan dienen bij het borgen van de privacy en autonomie van burgers? Welke leiderschapsrol heeft de overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven hierin? 
 
Tijdens deze Public Leadership Challenge zoeken we gezamenlijk naar oplossingen voor dit vraagstuk. Na een introductie op het thema door prof. dr. Bernard Steunenberg (Leiden University), gaan deelnemers in gesprek met o.a. Reinier van Zutphen (Nationale Ombudsman) en Anja Lelieveld (Ministerie van Binnenlandse Zaken). Wij zijn op zoek naar MAD (Making A Difference) Leiderschap: ga samen met professionals, academici en studenten de uitdaging aan en maak het verschil!
 
De Challenge staat open voor Engelstaligen. Hieronder vind je dan ook een uitgebreide uitnodiging in het Engels. 
 
 

Public Leadership Challenge

During a Public Leadership Challenge (PLC) we focus upon current challenges we are facing today. How can we best address the challenges for our society and what are their implications for the Public Leadership Agenda? What kind of Public Leadership is called for? And what are preconditions for successful leadership? How can new approaches to Public Leadership make a difference? This challenge, organized by the Leiden Leadership Centre, the Public Leadership Foundation  and BECIS , is going to be EPIC! Check our previous PLC’s that also were organized in cooperation with the Leiden Leadership Centre/ Leiden University: publicleadership.foundation/public-leadership-challenge

Theme and background

In 2018, we are in the middle of a new “Industrial Revolution”: Digital developments like deep learning, artificial intelligence and robotization have a disruptive effect on our society. Are we as citizens still free and autonomous in making our own choices when we are increasingly influenced by the digital world? The question of autonomy becomes more and more pressing as technology filters information or even takes over in decision making. At the same time, we seem to be less critical about the information that comes to us. In the digital domain, private and public organisations are steering our behaviour through nudging. To what extent are we still able to make our own choices if we know that algorithms control the information exposed to us and record our behavior?

Speakers

Prof. dr. Bernard Steunenberg  will provide the keynote. Bernard Steunenberg has been Professor of Public Administration at Leiden University since 1 September 1999. He conducts research on European politics and policymaking, including the relationship between the Union and its Member States on the transposition and implementation of European policy. Steunenberg is also chairman of the Governance and Data Science Group that discusses and conducts research on current challenges of ‘big data’ for society and the public sector.

Four relevant stakeholders in the digital revolution will formulate the key questions they are dealing with. Two of them are Anja Lelieveld from the Dutch Ministry of Interior affairs, who is preparing the Dutch government’s digital agenda and Reinier van Zutphen (the National Ombudsman), who defends the interest of citizens and the corporate tech sector, fuelling the digital transformation.

Programme

During this afternoon we will cooperate and co-create in a dynamic and interactive way, exploring new perspectives and building on our various expertise and approaches to formulate answers to the questions of the four stakeholders. We get exposed to and inspired by key people in the field from both government and private sector. In small groups we will work on concrete issues and develop an agenda to tackle the challenges and take initiative. By the end of the day we will present these to the stakeholders and press.

Practicalities

Participation to the challenge is limited to a maximum of 42 people. Invited are (senior/young) professionals involved, academics with a research focus on leadership, digitalisation, ethics and related fields, and Master students at Campus The Hague.

The event starts with a lunch at 12.30. The programme starts at 13.00 and ends with presentations and drinks. Closure at around 18.30.

Participation, lunch and drinks are all free. Registration is required by filling out this form.

For more information see also our partner website: publicleadership.foundation/event/public-leadership-challenge

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.