Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Klimaatzaak Urgenda

Datum
woensdag 30 mei 2018
Tijd
Locatie
Nutshuis
Riviervismarkt 5
2513 AM Den Haag

Op woensdag 30 mei 2018 om 20:00 uur spreekt mr. drs. Raisa Blommestijn, docent/onderzoeker aan de Universiteit Leiden, in de reeks ‘Recht op woensdag’, georganiseerd door het Nutshuis in samenwerking met het Goethe-Institut. In een voor het brede publiek toegankelijk mini-college gaat zij in op het stelsel van de trias politica in Nederland. Vervolgens zoomt zij in op de veelbesproken klimaatzaak Urgenda.

Urgenda, de organisatie voor duurzaamheid en innovatie, won deze zaak in 2015 van de Nederlandse Staat. De rechter droeg de Staat op om de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met vijfentwintig procent te verminderen ten opzichte van 1990. Deze zaak illustreert welke aspecten van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het gedrang komen als uitspraken een (te) politiek karakter hebben.

Na afloop van het college buigt Blommestijn zich samen met diverse gasten en het publiek verder over de vragen: hoe waarborg je de onafhankelijkheid van de rechtspraak? Bestaat pure onafhankelijkheid wel?

De ticketprijs is € 7,50. Voor bezoekers onder de 27 jaar en houders van een Ooievaarspas of Goethe-pas geldt een tarief van € 5,-.

De lezingen uit de reeks Recht op woensdag zijn los van elkaar te volgen. Op de website van het Nutshuis vindt u ook meer informatie over de lezing van Raisa Blommestijn.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.