Jean Genet: een inkijk in een verborgen wereld

18 mei 2018
Wijnhaven
Turfmarkt 99
2511 DP Den Haag

Jean Genet (1910-1986), auteur van romans, toneelstukken, essays en gedichten, zat een groot deel van zijn leven in de gevangenis. Zijn werk ademt de zwoele sfeer van de delinquentie. Het heeft velen geïnspireerd die moeite hadden zich de maatschappelijke moraal en codes eigen te maken. In 1974 publiceerde de grote Franse filosoof Jacques Derrida zijn beruchte vierkolommenboek Glas – que reste-t-il du savoir absolu?. In dit boek biedt Derrida een dwarslezing van de godsdienstfilosofie van Hegel en van het werk van Genet. Dit boek heeft sterk bijgedragen aan de hernieuwde belangstelling voor Genet. Diens oeuvre is niet alleen interessant omdat het een inkijkje geeft in een wereld die voor velen verborgen blijft (misdaad, prostitutie, perversie, vagabondage, gevangenis en interneringskamp). Genet is ook een geniale taalkunstenaar met een rake expressie. Zijn werk heeft een hoog evocatief gehalte.

Rico Sneller is universitair docent bij het instituut wijsbegeerte van de universiteit Leiden. Hij is gepromoveerd op de Franse filosoof Jacques Derrida. Momenteel gaat zijn belangstelling vooral uit naar buitengewone bewustzijnstoestanden: de droom, de waanzin, mystiek, somnambulisme, telepathie, extase e.d. Hij is geïnteresseerd in denkers als Ludwig Klages, Carl du Prel, Schelling,  Schopenhauer, Buber, Bataille, Marcel, Freud, Benjamin e.a. Verder is hij mede-directeur van de internationale netwerkorganisatie Alternative Perspectives and Global Concerns (APGC). In oktober zal er vanuit APGC een conferentie worden gehouden over alternatieve zienswijzen op straf en misdaad: “From Imprisonment to Grassroots Projects:Towards a Global Dialogue”, Foz do Iguassu, Brazilië, 17 -19 oktober 2017.

Rico Sneller op Blogspot

Deelnemen?

Aanmelden voor deze lezing is verplicht en kan via deze link. Meer informatie over de deelnemersbijdrage voor de lezing(en) is hier te vinden.