Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Integreren in eigen land: Ontheemden in Congo

Datum
dinsdag 15 mei 2018
Tijd
Locatie
BplusC
Nieuwstraat 4
2312 KB Leiden

De Democratische Republiek Congo (DRC) is een land waar langdurige onzekerheid voor verplaatsing van mensen heeft gezorgd. De meeste Congolezen vluchten naar gastgemeenschappen in hun eigen land en zijn ontheemden. De stad Bukavu is één van de steden in Congo die grote aantallen ontheemden opvangt.

Dr. ir. Carolien Jacobs onderzoekt de wereld waar deze ontheemden in terechtkomen zodra ze naar de steden verhuizen. Eén van de thema’s waar zij onderzoek naar doet, is de integratie van deze groep in het stedelijk gebied. Het integreren en het opbouwen van een sociaal leven in de stad heeft vaak te maken met etnische en culturele connecties. Ontheemden die dezelfde etniciteit hebben of taal spreken als de mensen die al in Bukavu wonen, hebben bijvoorbeeld een grotere kans op sociale voorzieningen. Carolien zal in de lezing verder ingaan op de manier waarop mensen culturele/etnische verbanden in stand houden wanneer ze ontheemd zijn en hoe dit hen helpt om een leven in de stad op te bouwen.

Lezingen

Dit is de vierde lezing binnen de LeidenGlobal lezingenreeks ‘Heritage on the Move’ die in samenwerking met BplusC georganiseerd wordt voor een breed publiek. LeidenGlobal is een samenwerkingsverband waarin Leidse wetenschappelijke en museale instellingen kennis, collecties, onderzoek en onderwijs op het gebied van ‘wereld-zaken’ met elkaar verbinden. LeidenGlobal zorgt ervoor dat de Leidse kennis en activiteiten op het terrein van globale en regionale studies zichtbaarder is voor een breed publiek.

Bibliotheek Nieuwstraat
Aanvang 16:30
Toegang gratis

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.