Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Homo Ludens

Datum
dinsdag 22 mei 2018
Tijd
Locatie
Het Kijkhuis
Vrouwenkerksteeg 10
2312 WS Leiden

Documentaire: De Spelende mens

Het boek Homo Ludens van Johan Huizinga bestaat precies 80 jaar. Ook is er de afgelopen jaren veel over ‘spel’ geschreven en gesproken door onder andere filosofen, cultuurwetenschappers, kunstenaars en journalisten. Het onderwerp leeft, om het zo maar te zeggen. Vanavond ziet u de NTR- documentaire De Spelende Mens (27 min, regisseur Sanne Rovers, researcher Lara Aerts en producent Eefje Blankevoort).

Als kind kun je alle dagen spelen. Maar naarmate je ouder wordt, krijg je meer verplichtingen en is er steeds minder tijd om te spelen. Bovendien, spelen is voor kinderen. Of niet?
Ook volwassenen spelen.
Toch wordt de spelende mens regelmatig als afwijkend gezien: beetje gek toch, zo’n volwassen man in een ridderpak? Of de spelers worden gezien als roekeloos, macho of monomaan. Waar ligt de grens tussen spel dat algemeen geaccepteerd is en spel dat de wenkbrauwen doet fronsen?

Voorafgaand aan de documentaire zal Léon Hanssen spreken over het spel in en van de hedendaagse cultuur in het licht van Huizinga’s Homo Ludens.
Na afloop van de lezing en documentaire kunt u vragen stellen aan de regisseur Sanne Rovers.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.