LUCIS What's New lezing

Over politieke correctheid in het islamdebat

donderdag 11 april 2019
Iedereen welkom, borrel na afloop
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
1.48

De discussie over politieke correctheid woedt fel in het publieke debat, inclusief het islamdebat. Van rechts klinken stemmen dat politieke correctheid alomtegenwoordig is. Van links klinken stemmen dat politieke correctheid eigenlijk helemaal niet bestaat. Maar wat betekent het nu precies? Waar komt het vandaan, en wat zijn de gevaren? De islam, een gevoelig maatschappelijk onderwerp, is iets waarover mensen politiek correct kunnen zijn. Het begrip politieke correctheid verschijnt dan in typerende discussies tussen de 'bestuurlijke kaste' en de 'verontwaardigde burger'.

Dat het verwijt van politieke correctheid ook in het islamdebat zo sterk de toon zet, maakt het lastiger om te achterhalen wat de term nu precies betekent. Iedereen heeft er wel een idee bij, maar waar het voor de één een gebrek aan ruggengraat is, is het voor de ander een fatsoensnorm.

In deze lezing zal Gert Jan Geling, co-auteur van het boek Over Politieke Correctheid (Boom 2018) uiteenzetten waarom het noodzakelijk is om politieke correctheid als fenomeen beter te begrijpen. Waar komt het vandaan, en wat zegt de uitgebreide aanwezigheid van politieke correctheid over onze eigen tijd? Hierbij zal hij specifiek ingaan op de rol die politieke correctheid speelt in het islamdebat.

Over Gert Jan Geling

Gert Jan Geling (1987) studeerde geschiedenis, theologie, Arabische taal & cultuur, internationale betrekkingen, American studies en Middle East & Mediterranean Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Utrecht, de University of Wisconsin-Madison, King’s College London en de London School of Economics. Hij is promovendus in de Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden, waar hij bezig is te promoveren op een proefschrift over Ex-Moslims en het Verlaten van de Islam. In 2018 verscheen zijn boek Over Politieke Correctheid (geschreven samen met Gerben Bakker) bij Boom Uitgevers Amsterdam. Het boek is genomineerd voor de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofieboek van 2018.