Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Van Heidendom naar Christendom? Het religieuze veranderingsproces in laatantiek Egypte

  • Prof. dr. Jitse H.F. Dijkstra
Datum
donderdag 19 april 2018
Tijd
Toelichting
Zaal open om 19:30u
Locatie
Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
2311 EW Leiden
Zaal
Tempelzaal

Het Papyrologisch Instituut, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden, organiseert op donderdag 19 april 2018 de jaarlijkse Leidse Papyrologielezing, die zal worden gehouden door Jitse H.F. Dijkstra (University of Ottawa). De titel is: ‘Van Heidendom naar Christendom? Het religieuze veranderingsproces in laatantiek Egypte‘.

Samenvatting:

De opkomst van het Christendom (4de-6de eeuw na Chr.) is lang een onderschoven kindje gebleven in de bestudering van het Oude Egypte. Bestempeld als te laat en te ‘dichtbij’ onze eigen, Westerse beschaving, en dan ook nog geassocieerd met de algehele teloorgang van het Romeinse Rijk, is deze periode vaak beschreven als een donkere tijd waarin het Christendom met geweld een einde maakte aan de Oudegyptische religie. In het kielzog van een herwaardering van deze periode is men daar inmiddels heel anders over gaan denken. De late Oudheid wordt nu juist gezien als een uiterst dynamische periode waarin het Christendom op complexe wijze interageerde met de bestaande religieuze tradities. De laatste decennia is het religieuze veranderingsproces daarom enorm in de belangstelling komen te staan, en niet in het minst in Egypte dat met zijn rijke bronnen, waaronder papyri, bij uitstek de complexiteit van dit proces kan aantonen. In deze lezing zal ik een een inzicht geven in de complexe interactie tussen verschillende religieuze tradities in laatantiek Egypte, en wel op drie gebieden: de literatuur, monumentale religieuze architectuur (tempels en kerken) en de magie. Voorbeelden van overal uit Egypte illustreren de veelvormige manier waarop men in het leven van alledag omging met de impact van het Christendom.

Over de spreker:

Prof. dr. Jitse Dijkstra studeerde tussen 1995 en 2000 Klassieke Talen en Oude Geschiedenis, gevolgd door Mediterrane Archeologie, aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Daar promoveerde hij vervolgens in 2005 op het onderwerp Religious Encounters on the Southern Egyptian Frontier in Late Antiquity (AD 298-642). Hij deed op verschillende plekken in de wereld ervaring op in opgraven en lesgeven. Sinds 2005 is hij verbonden aan het Department of Classics and Religious Studies, University of Ottawa, waar hij in 2016 tot hoogleraar werd benoemd. Op dit moment werkt hij aan een kritische editie van het Koptische werk Life of Aaron (samen met J. van der Vliet, Universiteit Leiden), neemt hij deel aan het Khnum Temple Graffiti Project en doet hij onderzoek naar religieus geweld in laatantiek Egypte.

Plaats en tijd:

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden (Tempelzaal)

Donderdag 19 april 2018, 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur)

Toegang gratis, graag aanmelden bij f.a.j.hoogendijk@hum.leidenuniv.nl
 

Deze lezing wordt georganiseerd namens de Leidse Papyrologie+ Groep, in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden, en is mogelijk gemaakt door het Legaat Plug.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.