Universiteit Leiden

nl en

Lezing

V for Vendetta als Dystopie

  • Yasco Horsman
Datum
vrijdag 20 april 2018
Tijd
Serie
Utopieën en dystopieën in recht en literatuur
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden

De grafische roman V for Vendetta van Alan Moore en David Lloyd uit 1988-1989 neemt een unieke plek in in de geschiedenis van de dystopische literatuur.  De strip is bedacht, geschreven, getekend en gepubliceerd tijdens de laatste jaren van de koude oorlog en is doordrenkt van angst voor een nucleaire holocaust. Maar de centrale figuur, de anarchistische terrorist V, lijkt in zijn bespeling van de media vooruit te wijzen naar de oorlog tegen het terrorisme en de voortdurende noodtoestand die in stand gehouden moet worden om deze oorlog te voeren. Bovendien werd V, en het Guy Fawkes masker waar hij zich achter verschuilt, in de jaren ’10 de officiële mascotte van activisten en hacktivisten van Anonymous en de occupy-beweging. 

In mijn lezing bespreek ik aan de hand van  V for Vendetta de verschillen tussen de dystopische angsten uit drie verschillende perioden: de koude oorlog, de oorlog tegen het terrorisme, en de hedendaagse periode van cyber warfare. Ik zal daarbij ingaan op zowel de strip zelf, de verfilming uit 2005, en de manier waarop Anonymous en Occupy uit de strip citeren.  Ik zal tenslotte V for Vendetta vergelijken met andere hedendaagse dystopische kritieken op het hedendaagse cybercapitalisme van Gilles Deleuze (“Postscript on Societies of Control” (1992)) en het anarchistische collectief The Invisible Committee (“Fuck Off, Google” (2016)).

 

Yasco Horsman is Universitair Docent Film en Literatuurwetenschap in Leiden. Hij promoveerde in 2004 aan Yale University in Comparative Literature en is auteur van Theaters of Justice: Staging, Repeating and Working Through in Arendt, Delbo and Brecht (Stanford University Press, 2010), een studie over de relatie tussen recht, theater en psychoanalyse, en publiceerde onder andere essays over literatuur en trauma, dierenrechten, grafische romans, animatie, Kafka, Resnais, Coetzee, Freud, Spiegelman en Planet of the Apes.  Samen met Frans-Willem Korsten redigeerde hij een speciaal issue van Law & Literature over het idee van personhood in literatuur en recht, getiteld Legal Bodies: Corpus, Persona, Communitas (2017).

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.