Oort Lezing 2018: The Search for Life on Planets Around Other Stars

Rapenburg 73
2311 GJ Leiden
Groot Auditorium

De Stichting Het Jan Hendrik Oort Fonds en de Sterrewacht Leiden hebben het genoegen u uit te nodigen voor het bijwonen van de Oort Lezing 2018. De Oortlezing is bedoeld voor een breed publiek met interesse in de astronomie en wordt ieder jaar gegeven door een vooraanstaand sterrenkundige. De negenentwintigste Oortlezing zal worden gegeven door professor James Kasting van de Penn State University in Pennsylvania en heeft als titel:

The Search for Life on Planets Around Other Stars

De lezing zal in het Engels worden gegeven.

Over James Kasting

James Kasting is sinds 1988 verbonden aan Penn State University en heeft een langdurige samenwerking met NASA.

Hij publiceerde meer dan 140 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en 3 boeken: The Earth System, How to Find a Habitable Planet, and Atmospheric Evolution on Inhabited and Lifeless Worlds.

Kasting doet onderzoek naar atmosferische evolutie, planetaire atmosferen en paleoklimaten. Hij is expert op het gebied van de geofysische geschiedenis en status van de aarde, met de nadruk op onze atmosfeer. Zo zullen volgens zijn berekeningen al over ongeveer 1 miljard jaar de oceanen op aarde verdampen - veel eerder dan oorspronkelijk gedacht. Kasting construeert numerieke modellen van de samenstelling en het klimaat van de jonge atmosfeer en is daarbij in het bijzonder geïnteresseerd in de stijging van het zuurstofgehalte.

Een belangrijke vraag waar Kasting zich ook mee bezig houdt is of er mogelijk leefbare werelden zijn rondom andere sterren dan de zon, en zo ja, hoe we daar achter zouden kunnen komen. Hij is een van 's werelds meest invloedrijke denkers op dit gebied.

Over de lezing

Several thousand planets have been discovered orbiting stars other than the Sun. A few of these appear to be rocky planets orbiting within the liquid water habitable zone of their star. But are any of these planets actually habitable, and are any of them inhabited? I will discuss the factors that make a planet habitable, along with the techniques that may be used over the next several decades to find and characterize such planets and to look for evidence of life.