On the Move: De schat van Priamus van Troje

BplusC
Nieuwstraat 4
2312 KB Leiden

Spreker Dr. Willemijn Waal, docent Assyriologie aan de Universiteit Leiden / Leiden University en verbonden aan het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten

In 1870 schreef de archeoloog Heinrich Schliemann geschiedenis toen zijn opgravingen in Hisarlık in Turkije de legendarische stad Troje blootlegden. Een van de meest spectaculaire vondsten was een verzameling gouden sieraden, die hij ‘de schat van Priamos’ noemde, naar de Trojaanse koning uit de Ilias. Hoewel inmiddels duidelijk is dat deze objecten veel ouder zijn dan het Homerische Troje, zijn ze nog steeds wereldberoemd en zeer gewild. Na zijn ontdekking kende de schat een fascinerende levensloop: hij werd eerst uit Turkije gesmokkeld naar Griekenland, verhuisde toen naar Berlijn, verdween vervolgens in WO II om decennia later weer op te duiken in Moskou. Heden ten dage worden de objecten geclaimd door diverse partijen die ze als 'hun' erfgoed beschouwen. Deze lezing zal ingaan op het bewogen leven van de schat en de betekenis die er aan dit erfgoed wordt toegekend.

Moderator: Drs. Nicky van der Beek (verbonden aan de Universiteit Leiden - Leiden Institute for Area Studies en het Rijksmuseum van Oudheden).

Lezingen

Deze lezing is onderdeel van een korte lezingenreeks in bibliotheek Nieuwstraat die LeidenGlobal in samenwerking met BplusC organiseert voor breed publiek. De volgende lezingen vinden plaats op dinsdag 1 mei en dinsdag 15 mei. De Heritage on the Move fototentoonstelling is t/m 26 april te zien in BplusC Nieuwstraat.

Bibliotheek Nieuwstraat
Aanvang 16:30