Universiteit Leiden

nl en

Lezing | Studium Generale

Leidsch Louvre

  • Prof.dr. Pieter ter Keurs
Datum
maandag 16 april 2018
Tijd
Locatie
Lipsius
Cleveringaplaats 1
2311 BD Leiden
Zaal
019

Twee eeuwen Rijksmuseum van Oudheden

In 2018 viert het Rijksmuseum van Oudheden, gelegen aan het Rapenburg in Leiden, haar tweehonderdjarige bestaan. Precies twee eeuwen geleden besloot de toenmalige Koning Willem 1 dat het pas gestichte Koninkrijk der Nederlanden, net als Engeland en Frankrijk moest beschikken over een nationale oudhedencollectie. Caspar Reuvens, de grondlegger van het oudheidkundigmuseum en tevens de eerste hoogleraar in de Algemeene Oudheidkunde (thans Archeologie genoemd), werd aangesteld als missieleider. Hij bouwde in korte tijd het bescheiden Leidse kabinet van cultuurobjecten uit tot een oudhedencollectie die mondiale faam geniet. Naast een indrukwekkende collectie Egyptische en Klassieke objecten, herbergt het museum vandaag de dag ook de vruchten van Nederlands archeologisch onderzoek. Denk aan het gebogen zwaard uit het vorstengraf bij Oss of de Schaal van Ewijk. Tijdens deze lezing neemt hoofdconservator Pieter ter Keurs van het Rijksmuseum ons in vogelvlucht mee door twee eeuwen Rijksmuseum van Oudheden.

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.