In contact met collecties - Workshop middeleeuwse handschriften

Witte Singel 26-27
2311 BG Leiden
Vossiuszaal en Leeszaal Bijzondere Collecties

Op donderdagavond 17 mei wordt in de Universiteitsbibliotheek voor het belangstellende publiek een workshop rond handgeschreven boeken uit de middeleeuwen gehouden.

Voorbij de inhoud
We leven in een digitale beeldcultuur. In een oogwenk wordt wat ver weg is in ruimte en tijd dichtbij gebracht en gedeeld met vrienden – met dank aan camera, computers en internet. En toch: de nabijheid van oude of exotische objecten fascineert. Wie de kans heeft om zelf originelen te bestuderen en hanteren, ondergaat een unieke ervaring. Daarom organiseert Universitaire Bibliotheken Leiden – als onderdeel van het themaprogramma Voorbij de inhoud – een aantal workshops en nodigt belangstellenden uit om samen met conservatoren en experts een selectie van bijzondere stukken te bekijken en onderzoeken.

Unieke ervaring
Tijdens de workshop brengen Scaliger-hoogleraar Erik Kwakkel en conservator André Bouwman u in aanraking met middeleeuwse handschriften. Hoe kwamen dergelijke boeken tot stand? Hoe werden perkamenten en papieren vellen verwerkt tot dubbelvellen en katernen, gelinieerd, beschreven en gedecoreerd? Hoe werden ze ingebonden en nadien gebruikt? En hoe belandden de boeken uiteindelijk in Leiden?

Programma
Voor deze workshop is geen specifieke voorkennis vereist. Na een korte introductie en instructie kan het publiek onder toezicht enkele handschriften zelf raadplegen. Via een beknopte handleiding bij elk handschrift wordt u gewezen op interessante aspecten. Desgewenst kan de nieuw verworven kennis worden getest aan de hand van enkele vragen. De workshop wordt in de Universiteitsbibliotheek, Witte Singel 26-27 2311 BG Leiden, van 19:30 tot 20:30 uur gehouden en is gratis toegankelijk.

Aanmelden
U kunt zich tot 14 mei aanmelden voor de workshop via aanmelding@library.leidenuniv.nl (graag o.v.v. workshop middeleeuwse handschriften en het aantal personen) of telefonisch via ons secretariaat 071-527 2832. Aanmelden is verplicht.